Буданов про санкції: Росія "не голодує" і зможе протриматися ще довго



буданов

Запроваджених проти РФ санкцій країн Заходу недостатньо, щоб уразити економіку агресора, наразі Росія "не голодує " і "з такими темпами може протриматися доволі довго".

Про це начальник Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України Кирило Буданов заявив у інтерв’ю французькому виданню Le Monde, передає Deutsche Welle.

"Усі думали, що у Москви сильна армія, але слабка економіка. Виявилось, що навпаки. Армія слабка. Економіка Росії може бути слабкою, але країна аж ніяк не голодує. З такими темпами вона може протриматись доволі довго. Нинішніх західних санкцій недостатньо. Вони повинні були б зачепити основні сектори економіки РФ: енергетику, металургію і фінансову систему загалом", – сказав Буданов

Водночас він додав, що Росія хотіла б "оголосити 2023 рік переможним", втім реальних воєнних успіхів у росіян не було.

На його думку, інтенсивне застосування безпілотників Україною та РФ зумовило неможливість проведення наступальних операцій з обох сторів. Крім того, на це вплинула щільність мінних полів, "якої не було з часів Другої світової війни".

"Ми знаємо рішення для безпілотників – це електронні засоби протидії. Для мін необхідне спеціалізоване обладнання", – зауважив Буданов.

Він додав, що Україна також потребує більше снарядів і артилерійських систем, при цьому не лише сучасних, але й старих, адже важливе "питання кількості".

Підбиваючи підсумки воєнної кампанії у 2023 році, очільник ГУР заявив, що Україна взяла під контроль північну частину Чорного моря та газовидобувні платформи, що дало можливість відновити важливі для економіки морські експортні коридори.

Читайте також: Санкції лише на 10% вплинули на закупівлю Росією західних компонентів для зброї, – дослідження

Як повідомлялося, дефіцит федерального бюджету РФ за підсумками 2023 року становив 3,24 трильйона рублів або 1,9% ВВП країни. Закон про федеральний бюджет на 2023 рік передбачав дефіцит у розмірі 2,93 трильйона рублів або 2% ВВП країни.

При цьому обсяг доходів бюджету від нафти і газу впав до 8,82 трлн рублів – це на 23,9% менше, ніж у 2021 році (11,59 трлн рублів), але більше за передбачену у бюджеті базову суму нафтогазових доході (8 трлн рублів).

Автор: Михайло Орлюк