Reuters: Україна раптово вийшла з угоди по безпеці у Чорному морі



Україна несподівано вийшла з угоди з Росією та Туреччиною щодо безпечного судноплавства у Чорному морі, коли угода була майже досягнута. Про це повідомляє Reuters із посиланням на чотири джерела.

За даними агентства, Росія та Україна два місяці вели переговори за посередництва Туреччини, домовляючись про забезпечення безпечного перевезення вантажів у Чорному морі. Київ не хотів підписувати угоду офіційно, але погодився, щоб президент Туреччини Реджеп Ердоган оголосив про неї 30 березня – за день до турецьких виборів, які стали для Ердогана програшними.

“В останню хвилину Україна раптово вийшла з гри, й угоду було зірвано”, – розповіло джерело Reuters.

Ще три співрозмовники агентства це підтвердили. Причини відмови невідомі. Росія, Україна та Туреччина відмовилися від коментарів.

Reuters стверджує, що отримав копію угоди. За умовами угоди Москва та Київ мали надати гарантії безпеки торговим судам у Чорному морі, зобов’язавшись їх не обстрілювати, не захоплювати і не обшукувати, якщо вони порожні або заявили про невійськовий вантаж.

Чорним морем проходять ключові маршрути і Росії, і України з доставки зерна, добрив і нафти – хоча їх обсяги значно скоротилися після початку війни.