Нове житло замість зруйнованого окупантами: В Україні обміняли перший сертифікат



євідновлення

В Україні відбулася перша реалізація житлового сертифікату, отриманого у якості компенсації за зруйноване російськими окупантами житла в рамках програми "єВідновлення".

Про це віцепрем’єр — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков повідомив у "Фейсбуці".

"Родина з Гостомеля обрала будинок у Бучі на Київщині і впродовж найближчого місяця планує переїзд у нове житло. Важливо, що зі стартом програми компенсацій за знищене житло жінка прийняла рішення повернутися в Україну з евакуації", – написав Кубраков.

За його словами, наразі для виплати компенсацій за повністю знищене житло сформовано 1826 житлових сертифікатів.

"З них уже понад 400 родин забронювали кошти для купівлі нового житла. Це означає, що вони визначились з новою нерухомістю і готові укладати угоди купівлі-продажу", – зауважив віце-прем’єр.

Він нагадав, що для отримання сертифіката потрібно подати заяву через застосунок "Дія", після цього комісія органів місцевого самоврядування опрацює заяву, розрахує суму компенсації та сформує сертифікат. Сповіщення про нього прийде в "Дію".

За цей сертифікат можна придбати квартиру, будинок чи інвестувати в майбутню нерухомість. Зробити це можна через нотаріусів.

Паралельно триває виплата державної грошової допомоги на ремонти в рамках програми "єВідновлення". Наразі вже виплачено кошти на проведення термінових ремонтів для 32 тисяч родин на загальну суму 2,4 мільярда гривень, а також 900 мільйонів гривень для 3 тисяч родин на капремонти.

Читайте також: "єОселя": Українці взяли іпотечних кредитів на 8,8 мільярда. ІНФОГРАФІКА

Як повідомлялося, раніше президент Володимир Зеленський заявляв, що послуга обміну житлових сертифікатів, що видаються у якості компенсації за зруйновану внаслідок російської агресії нерухомість, на інше житло запрацює в "Дії" до 25 грудня.

Нагадаймо, з 1 серпня українці можуть через "Дію" подати заяву на компенсацію та отримати житловий сертифікат для купівлі нового житла в рамках другого етапу реалізації державної програми "єВідновлення".

Подати заяву можуть тільки одноосібні власники житла, чия оселя: зруйнована через бойові дії після 24 лютого; не підлягає відновленню; розміщена на неокупованій території та не в зоні активних бойових дій; право власності на неї є в Державному реєстрі речових прав. Крім того, власник житла не повинен мати судимості за злочини проти основ національної безпеки.

Отримані у якості компенсації за зруйноване житло за програмою "єВідновлення" ваучери також можна буде використати, оплативши ними перший внесок за програмою доступного іпотечного кредитування "єОселя".

Автор: Михайло Орлюк