ООН залучить $290 мільйонів для підтримки українського агросектору



врожай,аграрії

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) має намір залучити близько $290 млн для підтримки українських аграріїв, з яких $150 млн буде призначено на оперативне реагування, а $138 млн – на середньостроковий розвиток .

Про це повідомила пресслужба організації за підсумками зустрічі ФАО, аграрних міністрів країн G7, а також міністрів сільського господарства Грузії та Молдови, передає Інтерфакс-Україна.

Очікується, що фінансування реагування на надзвичайні ситуації дозволить задовольнити термінові потреби понад 800 тис. сільських мешканців України у 2024 році.

Дискусії на зустрічі аграрних міністрів були спрямовані на аналіз існуючих викликів та визначення негайних та короткострокових потреб до 2030 року в секторі продовольства та сільського господарства з урахуванням вимог вступу до ЄС для Грузії, Молдови та України, з особливим акцентом на збереженні ролі України як ключового гравця у забезпечення глобальної продовольчої безпеки.

Головний економіст ФАО Максим Тореро презентував план швидкого реагування ФАО для України у 2024 році та Стратегію розвитку ФАО для України (2024-2027). У них наголошувалося, що ФАО сприятиме підвищенню конкурентоспроможності агропродовольчого сектору України, популяризації комплексного управління ландшафтами для сталого сільгоспвиробництва, гармонізації українського агросектору зі стандартами Європейського Союзу.

За інформацією ФАО, з моменту ескалації війни в Україні в лютому 2022 року понад 185 тис. сільських сімей отримали у рамках підтримки насіння овочів, корми для тварин, птицю, ваучери та грошову допомогу Також було надано обладнання для тимчасового зберігання зерна, насіння зернових та генератори для 10 тис. фермерів.

Крім того, за сприяння партнерів ФАО у 2023 році перемістило Український генетичний банк рослин зі сходу країни, відкрило лабораторії для підтримки експорту зерна на прикордонних об’єктах, розробило схему грантів на заході України для допомоги малим виробникам у розвитку ланцюжків доданої вартості.

Автор: Галина Ялівець