Суд арештував ексрадника Офісу президента із заставою у 30 мільйонів, гроші вже внесли (оновлено)

Суд арештував ексрадника Офісу президента із заставою у 30 мільйонів, гроші вже внесли (оновлено)


артем,шило

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 30 млн грн застави до колишнього радника Офісу президента Артема Шила, якого підозрюють у заволодінні 94,8 млн грн "Укрзалізниці".

Про це повідомляє пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

"Слідчий суддя ВАКС підтримав позицію прокурора САП та застосував запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 30 млн грн застави до колишнього радника Офісу Президента України – керівника організованої групи, діяльність якої призвела до заволодіння 94,8 млн грн при закупівлі трансформаторів під час воєнного стану", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що термін дії запобіжного заходу – до 31 травня 2024 включно.

Увечері у четвер у пресслужбі Вищого антикорупційного суду підтвердили, що заставу за Артема Шила вже внесли, повідомляє Центр протидії корупції (ЦПК).

Після внесення коштів підозрюваний вийде із СІЗО, але має дотримуватися низки обов’язків, зокрема здати закордонні паспорти та носити електронний браслет. Окрім того, йому заборонено спілкуватися з приводу обставин справи із головою Офісу президента Єрмаком, його заступником Татаровим, міністром Камишіним, віце-прем’єром Кубраковим та низкою інших осіб.

У чому підозрюють ексрадника Офісу президента

Напередодні НАБУ повідомило про підозру колишньому позаштатному раднику Офісу президента, працівнику Служби безпеки Артему Шилу та ще шістьом особам у заволодінні майже 95 млн грн АТ "Укрзалізниця" при закупівлі трансформаторів.

За даними слідства, він очолював організовану злочинну групу, створену у 2021 році для контролю за діяльністю та грошовими потоками "Укрзалізниці".

Як встановило слідство, у червні-грудні 2022 року лідер групи через підконтрольних посадовців "Укрзалізниці" забезпечив обрання наперед визначеної компанії постачальником трансформаторів за завищеною вартістю. Компанія контролювалась громадянином Білорусі.

Унаслідок цього у тендері "Укрзалізниці" перемогла зареєстрована в Болгарії підконтрольна організаторам схеми фірма-прокладка, яка купила трансформатори у виробника в Узбекистані та перепродала їх в Україну вдвічі дорожче.