Львівські депутати-бізнесмени Юрій Доскіч та Остап Доскіч фігурують у схемах розкрадання сотень мільйонів гривень *

Львівські депутати-бізнесмени Юрій Доскіч та Остап Доскіч фігурують у схемах розкрадання сотень мільйонів гривень


2 квітня Національне антикорупційне бюро разом з Спеціалізованою прокуратурою затримали колишнього радника Офісу президента та ексспівробітника СБУ Артема Шила. Його підозрюють в організації схеми заволодіння майже 100 млн грн на закупівлях для «Укрзалізниці». Окрім  голосних прізвищ, у цій справі є ще одна цікава складова – особи, які були залучені до схеми. Дехто персонально, а дехто, як от наприклад львівські бізнесмени Доскічі, надаючи можливість схемщикам використовувати рахунки та продукцію своїх підприємств для проведення незаконних дій.

Юрій та Остап Доскічі є засновниками ТзДВ «Гал-кат», що спеціалізується на виробництві прокатної металургії, зокрема мідних та алюмінієвих дротів та кабелів. Юрій Доскіч є депутатом Львівської обласної ради від «Слуги народу», його брат Остап – депутат Львівської міськради від «Європейської солідарності». Окрім заводу з виробництва дротів, брати також займаються будівельним бізнесом і мають благодійний фонд. Обидва вони є одними з найбагатших депутатів Львівщини з шаленою кількістю квартир, будинків і земельних ділянок.

Компанії, в яких є чи були засновниками брати Доскічі, є фігурантами одразу декількох кримінальних справ. Унаслідок однієї з них на рахунки «Гал-кат» було накладено арешт. Справа стосувалась ухилення від сплати податків. Ухвалою судді Печерського суду Києва в грудні 2022 року було накладено арешт 5,2 млн гривень.


За результатом проведення слідчих дій було установлено, що розрахункові рахунки ТзДВ «Гал-кат» могли використовуватись для здійснення незаконної діяльності.

Слідство досліджувало обставини, за яких службові особи Податкової Дніпропетровської області намагались привласнити реєстраційний ліміт податку на додану вартість компаній, які знаходяться на тимчасово окупованій території України. «Зазначені дії відбуваються шляхом підроблення учасниками злочинної групи офіційних документів для отримання кваліфікованих електронних підписів від імені посадових осіб юридичних осіб, реєстраційні ліміти податку на додану вартість яких у подальшому протиправно привласнюються, та подальшого вчинення в системі Державної податкової служби України від імені відповідних суб`єктів господарювання дій із реєстрації податкових накладних і проведення безтоварних операцій із рядом юридичних осіб, зареєстрованих на території Дніпропетровської, Київської, Львівської, Одеської та Черкаської областей», - говориться у матеріалах справи.

Для своїх незаконних схем, як вважає слідство, «чорні» податківці могли використовувати рахунки «Гал-кат» братів Доскічів. І саме тому на них був накладений арешт, як на речовий доказ.


Про те, що компанія «Гал-кат» є систематичним порушником податкового законодавства, також свідчить нещодавнє її внесення у список «ризикових». «Цим статусом податкова нагороджує компанії, які підозрюються в відмиванні ПДВ та фіктивних операціях, а сам статус стає «чорною міткою» для контрагентів компанії», - пише журналіст Євген Плінський і детально описує схему, за якою компанія може намагатись мінімізувати податки: «Виявилося, що за 2023 рік «Гал-кат» реалізувала товарів на 3.15 млрд. грн, а придбала товарів на 5.88 млрд... При цьому, з 5.88 млрд. цілих 3.19 млрд це були закупівлі з ПДВ... Специфіка виробництва мідної катанки в тому, що 90% вартості готової продукції складає металобрухт міді, який не обкладається ПДВ, а ось готова продукція вже обкладається ПДВ. І на момент реалізації на весь куплений брухт і витрати без ПДВ потрібно сплатити до бюджету 20%... Якщо порахувати в реальних грошах, то при сумі продажу продукції за 2023 рік у 3.15 млрд грн.,  реальний ПДВ мав скласти 441 млн грн, а вийшов приблизно 63 млн. Держава могла втратити близько 380 млн грн податків».


Підтвердження тому, що «Гал-кат» часто приписує собі якісь закупівлі, яких насправді не було, можна знайти і в судовому реєстрі. Так, підприємство Доскічів фігурує у кримінальній справі, що стосується ТОВ «Науково-технічна і фінансово-промислова компанія ВГІК», яку підозрюють у здійсненні фіктивної господарської діяльності задля мінімізації податків. Більше того, по цій же справі проходить ще одна фірма з орбіти впливу Доскічів і яка власне пов’язує їх із масштабним розкраданням на закупівлі для «Укрзалізниці».

Так, в період 2021-2022 років ТОВ «НТІФПК» ВГІК» відобразило документальне придбання понад 4,5 тис. тон брухту міді на загальну суму понад 370 млн грн. у ТОВ «Контес ЛТД» та ТОВ «СК Втормет», які мають ознаки здійснення фіктивної господарської діяльності. В подальшому ТОВ «Контес ЛТД» купувало брухт міді на загальну суму понад 370 млн. грн. у ТОВ «Технікс компані». Цю компанію слідство підозрює у проведенні фінансових операцій з фірмами, які мають ознаки «транзитності». За іншим епізодом та ж ТОВ «НТІФПК» ВГІК», використовуючи низку інших фірм, серед яких і «Гал-кат», проводила сумнівні операції з купівлі та реалізації брухту міді на мільйони гривень. Таким чином за  даними слідства, бюджет України не дорахувався щонайменше 118 662 436 гривень податку на додану вартість.


Серед тих компаній, які були задіяні у схемі, бачимо ТОВ «ВП «Укркабель». Це підприємство зараз входить в групу «Укркабель» Володимира Довбенка. Але з березня 2017 по вересень 2022 року серед засновників були також Юрій та Остап Доскічі.



Компанія є фігурантом кримінальної справи, згідно з якою група осіб створила злочинне угрупування, метою якого було заволодіння коштами «Укрзалізниці» шляхом постачання кабельно-провідникової продукції за завищеними цінами. За матеріалами слідства, розкрадання відбувалось якраз в той період, коли Доскічі були у складі засновників ТОВ «ВП «Укркабель». Організаторами схеми та керівниками ОЗУ слідство вважає засновників та керівників ТОВ «Еней» Володимира Котляра та Сергія Кондратенка.



У ході досудового розслідування досліджувались декілька епізодів, за якими було виявлено завищені ціни на продаж мідного кабелю для «Укрзалізниці». Усі вони стосуються 2021-2022 років. Сума збитків для залізниці обчислюється 117 млн гривень. Отже, фактично Юрій та Остап Доскічі, як засновники «ТОВ «ВП «Укркабель» у вказаний період, можуть вважатися поплічниками розкрадань державних коштів.

І тут варто звернути увагу на фірму «Еней». Вона фігурує у справі згаданого напочатку матеріалу колишнього СБУ-ника та екс-радника глави Офісу Президента Артема Шила. У деяких журналістських розслідуваннях Шила прямо називають «смотрящим»  за «Укрзалізницею» від ОП. І це частково підтверджується негласними слідчими розшуковими діями. По одному епізоду Шила підозрюють у створенні злочинного угрупування з метою заволодіння коштами «Укрзалізниці» у 2021 році.

Тут якраз і фігурує згадана фірма «Еней», яка постачала кабелі для «Укрзалізниці». Як зауважує журналістка Тетяна Ніколаєнко, яка детально описала суд над Шилом, на судовому засіданні були заслухані телефонні розмови деяких учасників справи. Серед них можна було почути розмову одного з керівників ТОВ «Еней» Сергія Кондратенка з працівником «Укрзалізниці». Перший називає Шила – «серйозним чуваком», який вхожий до вищих посадовців держави.

Нагадаємо, що ТОВ «Еней» є фігурантом кримінальної справи разом з фірмою «ВП «Укркабель», засновниками якого в період розслідування серед інших були львівські бізнесмени Доскічі.

Декларації Юрія та Остапа Доскічів майорять сумами з багатьма нулями, десятками квартир у Львові та Києві, численними земельними ділянками та маєтками. Їх називають одними з найбагатших депутатів Львівщини.

Водночас, аналізуючи кримінальні справи компаній, засновниками яких вони є, диву даєшся, як вони все ще продовжують виходити сухими з води. І почувають себе настільки спокійно, що їхня компанія «Гал-кат» є активним учасником державних тендерів, які часто проходять на безальтернативній основі. Наприклад, минулого 2023 року фірма Доскічів підписала договір на поставку проводів для Львівського комунального підприємства «Львівелектротранс». Сума контракту – 20 млн гривень. І конкурентів в цьому тендері, за дивним збігом обставин, у «Гал-кат» не було від слова зовсім.


Якщо слідство добралось до колишнього СБУ-шника Артема Шила у справі про розкрадання коштів «Укрзалізниці», братам Доскічам точно потрібно напружитися.

Автор: Олена Добродій