Експортери зерна скаржаться на збитки через безпідставну затримку суден в одеських портах,



зерно

Українська зернова асоціація повідомила про численні скарги від учасників ринку зерна про необґрунтовану затримку завантажених зерном суден для експорту в портах Великої Одеси, унаслідок чого аграрії та держбюджет несуть великі збитки.

Як повідомили в "Українській зерновій асоціації", такі затримки суден в портах "жодним чином не пов’язані з погодними умовами чи навігацією".

За оцінкою УЗА, кожен день затримки завантажених зерном суден в портах призводить до збитків на рівні $1-1,5 на тонні продукції на день.

"Якщо взяти для прикладу судно Handysize тоннажністю 50 000 тонн, то втрати для експортера через затримку судна в порту коштують $50-75 тис. на день, які експортер вимушений виплачувати судновласнику. Окрім того, зростають витрати на страхування таких суден через перебування в українських портах", – пояснюють в асоціації.

УЗА закликає уряд втрутитись в ситуацію, спричинену посадовцями на регіональному рівні, припинити свавільну затримку суден та якнайшвидше розблокувати зерновий експорт.

"Необґрунтована затримка суден в портах є злочином, який завдає збитків не тільки українським аграріям, але й державному бюджету, а відтак зменшує кошти на військові видатки", – підсумували в УЗА.

Автор: Юлiя Недашківська