Наслідки блокади кордону: Ціни на вантажні перевезення зросли на 15-20%



кордон,польща

Ціни на вантажні автоперевезення зросли на 15-20% внаслідок блокування пропускних пунктів на кордоні Польщі та Румунії .

Про це в ефірі єдиного телемарафону повідомив заступник міністра аграрної політики та продовольства Маркіян Дмитрасевич, передає Укрінформ.

"Основні збитки стосуються транспортних витрат. Кожен день простою автомобілів коштує грошей, тому ціни на перевезення зростають на 15-20%", – сказав він.

Дмитрасевич зазначив, що румунські фермери, які почали блокувати пункти пропуску на кордоні з Україною, вимагають від свого уряду збільшення підтримки. За словами заступника міністра, Україна зараз не імпортує в Румунію пшеницю, ріпак, соняшник та кукурудзу, а перевозить цю продукцію транзитом до портів.

"Тому як таких вимог до України, як нам відомо, в принципі немає", – додав Дмитрасевич.

Читайте також: Уряд Румунії досяг домовленостей з фермерами, які блокували кордон з Україною

Як повідомлялося, на початку січня польські фермери розблокували пункт пропуску "Медика-Шегині" на української-польському кордоні.

Водночас ще низку пунктів пропуску на українсько-польському кордоні блокують об’єднання польських перевізників. Їхня блокада триває з 6 листопада. Протестувальтники вимагають заборонити реєстрацію в Польщі транспортних компаній з іноземним капіталом, через що польських підприємців витісняють з ринку. Також вони вимагають відновлення дозволів на в’їзд до Євросоюзу для українських перевізників та покращення обслуговування на кордоні.

Водночас 16 січня стало відомо, що польські перевізники досягли згоди зі своїм урядом щодо деяких вимог і призупинять свій протест.

Автор: Юлiя Недашківська