Агентка ФСБ отримала 15 років тюрми: коригувала вогонь по Кривому Рогу



Читать на русском

Агентка ФСБ  отримала 15 років тюрми: коригувала вогонь по Кривому Рогу

Агентка ФСБ отримала 15 років тюрми: коригувала вогонь по Кривому Рогу

Мешканку Кривого Рогу засудили до 15 років ув’язнення за співпрацю з ФСБ Росії та коригування вогню по рідному місту. Вона збирала дані про розташування ЗСУ та передавала їх російським кураторам.

Про це повідомили пресслужби СБУ та Офісу генпрокурора. Зазначається, що засуджена погодилась на співпрацю з ворожою спецслужбою у квітні 2023 року.

Вона збирала інформацію про розташування ЗСУ в Кривому Розі, для цього обходила територію міста та приховано фотографувала потрібні об’єкти. Отримані відомості зрадниця передавала окупантам через анонімний чат у популярному месенджері.

 Коригувала вогонь по Кривому Рогу: агентка ФСБ в Україні отримала 15 років тюрми. Фото qhtidqdiqqtiddxant

У своїх звітах вона надсилала скриншоти з геолокацією зазначених позицій та детально описувала логістичні маршрути переміщення військової техніки, позначивши лініями напрямки руху. Крім того, зловмисниця фіксувала та передавала дані щодо ворожих "прильотів".

За кожне виконане завдання вона отримувала на власну банківську картку грошову "винагороду" від російської ФСБ.

Але їй цього було мало, і зрадниця додатково "зливала" зібрану інформацію адміну одного з проросійських Телеграм-каналів за грошову винагороду, яка становила 100 доларів.

Завдяки пильності Служби безпеки України зловмисницю було викрито. СБУ зафіксувала діяльність агентки, поінформувала Сили оборони про ворожий дрон-розвідник "Орлан", який окупанти направили на дорозвідку місцевості після отримання даних від зрадниці.

У разі підтвердження цих розвідданих, загарбники планували завдати по Кривому Рогу серію прицільних ракетних ударів.

Але співробітники СБУ спрацювали на випередження, завдяки чому ворожий "Орлан" збили. Після цього російську агентку затримали.

 Коригувала вогонь по Кривому Рогу: агентка ФСБ в Україні отримала 15 років тюрми. Фото

У помешканні зрадниці правоохоронці провели обшуки, під час яких вилучили мобільний телефон і комп’ютер із доказами листування ворожої поплічниці з кураторами з ФСБ. Також виявили банківську картку, на яку зрадниці поступали російські гроші.

На підставі зібраних доказів суд визнав російську агентку винною за двома статтями кримінального кодексу України:

  • державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану;
  • несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та боєприпасів до України.

Суд призначив їй 15 років в’язниці. До набрання вироку чинності зрадниця перебуватиме під вартою.