Данія планує посилити підтримку оборонної промисловості України – Умєров



Рустем Умєров оборони вказав на те, що загальна сума військової допомоги від Данії перевищила 4 мільярди євро

Данські урядовці під час візиту до України підписали документ про посилення допомоги українській оборонній промисловості, заявив міністр оборони Рустем Умєров 27 квітня.

«Під час візиту в Україну делегації з Данії у складі міністра оборони Трольса Люнд Паульсена та очільника данського МЗС Ларса Люкке Расмуссена був підписаний Лист про наміри, який передбачає посилення фінансової допомоги нашої оборонної промисловості», – повідомив він у своїх соцмережах.

Міністр оборони вказав на те, що загальна сума військової допомоги від Данії перевищила 4 мільярди євро.

«На тлі зростаючої російської агресії ми не зупиняємося на досягнутому. Відтак обговорили з партнерами можливість залучення прямих інвестицій Данії в український оборонний сектор», – додав Умєров.

Міністерство оборони Данії підтвердило, що сторони підписали протокол про те, що фінансова допомога країни в майбутньому може полягати в інвестиціях в українську оборонну промисловість.

Також у відомстві заявили, що кілька данських та українських компаній уже ведуть діалог про співпрацю.

Днями уряд Данії спільно з партіями парламенту погодив збільшення військової підтримки України на додаткові 4,4 мільярда данських крон (590 мільйонів євро) у 2024 році.

Раніше стало відомо, що Данія стала першою країною, яка за свій кошт закупить озброєння та військову техніку для ЗСУ в українських виробників. Уряд Данії виділив 200 мільйонів данських крон (майже 300 млн євро) на інвестиції в українську оборонну промисловість. Гроші виділені на створення «значного» морського потенціалу, безпілотників і виробництво ракетних компонентів.

Форум