Україна переробляє легкомоторні літаки на бомбардувальники



Україна переробляє легкомоторні літаки на бомбардувальники

Україна переробляє легкомоторні літаки на бомбардувальники

Йдеться не про одноразові дрони-камікадзе, адже конструкція літака дозволяє здійснювати неодноразове скидання бомб. Про це свідчить оптика, встановлена на повітряному судні, зазначають аналітики.

Україна використовує перероблені легкомоторні літаки для ударів російськими окупантами. Ці літаки можуть нести до 300 кг навантаження та літати на відстань до 720 кілометрів. Про це повідомив аналітичний портал Defense Express.

Дрон, який впав на ворожій території та фото якого оприлюднили Z-військори, було оснащено повноцінним авіаційним боєприпасом у вигляді ОФАБ-100-120, який було встановлено на власнику нестандартної конструкції. Також дрон, основою якого став легкомоторний літак, оснащений камерою на стабілізованому підвісі, а апаратура зв’язку та дистанційного керування розміщується у кабіні.

На бомбардувальник переробили літак SkyRanger у версії Swift. Таке повітряне судно коштує в діапазоні від 35 до 65 тисяч доларів за літак.

Як зазначив Defense Express, ці літаки досить популярні у світі завдяки дуже низькій ціні та з’явилися у 1990 році завдяки зусиллям французької компанії Best Off. У той же час, ліцензії на їх виробництво отримали компанії в інших країнах, зокрема в США та Україні.

Літак, SkyRanger Swift heiukiqquidxant

Літак SkyRanger Swift

У виданні також уточнили, що навряд чи українські війська використовують перероблений варіант SkyRanger як дрона-камікадзе.

"Конструкція кріплення, як здається, дозволяє здійснити скидання бомби. А на фюзеляжі є мітки, які дуже сильно нагадують те, що малюють на бойових літаках після виконання успішних завдань. І якщо припущення вірне, то на рахунку цього дрона, як мінімум, чотири успішно уражені об’єкти у вигляді стаціонарних цілей", — ідеться в матеріалі.

дрон, бомбардувальник, літак, фюзеляж

Мітки на бомбардувальнику про уражені цілі

Також увагу журналістів привернула оптико-прицільна та оглядова станція, яка встановлена на повноцінному підвісі.

"Використання таких речей, об’єктивно, навряд чи доцільне в дроні, який має здійснити свій єдиний, хоча і досить яскравий політ. Але значно збігається з використанням дрона як багаторазовий бомбардувальник", — зазначив Defense Express.

Журналісти нагадали, що аналогічні авіаційні засоби використала радянська армія за часів Другої світової війни. Зокрема, 46-й нічний бомбардувальний авіаційний полк, льотчиці якого відомі як "нічні відьми".

Наприкінці видання уточнило, що характеристики SkyRanger, залежно від версії, дають змогу нести до 300 кг корисного навантаження, з яких на паливо припадає лише 40-60 кг. А максимальна дальність польоту таких перероблених бомбардувальників складає 720 км.

дрон, бомбардувальник, літак, оптика