"Енергоатом" відновив лінію електропередачі для експорту електроенергії у Польщу



енергоатом

"Енергоатом" у повному обсязі завершив свою частину робіт із запуску повітряної лінії, яка через Польщу з’єднає українську та європейську енергосистеми.

Об этом сообщает Тема РУ


"Наразі на майданчику вже змонтовано частину необхідного обладнання, а відповідні підрозділи "Енергоатома" проводять роботи, які передують пусконалагоджувальним. Тож щойно свою частину зобов’язань виконає і НЕК "Укренерго", лінію можна буде вводити в експлуатацію", – йдеться у повідомленні "Енергоатому".

За оцінками фахівців, "Укренерго" може закінчити роботи в квітні.

Повітряна лінія електропередачі, яка працювала ще за СРСР, відтоді як він розпався, була виведена з експлуатації та з 1991 року не працювала. Саме "Енергоатом" порушив питання про необхідність її відновлення, і завдяки активній позиції Міністерства енергетики це стало можливим, зазначили в компанії.

За словами президента "Енергоатому" Петра Котіна, в перспективі ця лінія електропередачі дасть Україні можливість експортувати й імпортувати електроенергію до країн ЄС, що матиме позитивний вплив для розвитку вітчизняної економіки.

Як повідомлялося, Україна та Польща планували відновити та ввести в експлуатацію високовольтну лінію електропередачі Хмельницька АЕС-Жешув з переведенням її на напругу 440 кВ до кінця 2022 року.

Очікується, що відновлення роботи міждержавної ЛЕП Хмельницька АЕС-Жешув дозволить збільшити транскордонну торгівлю електроенергією між країнами та дасть змогу Україні отримувати понад 1 млрд євро щорічно.

За оцінкою міністра енергетики України Германа Галущенка, запуск лінії потенційно дозволить Україні збільшити експорт електроенергії до Польщі до 1 ГВт, що дозволить цій країні значною мірою замістити російські газ та вугілля.

Источник: Times