Одружуються з інвалідами і "купують" дітей: ухилянти вигадують нові схеми



Одружуються з інвалідами і

Одружуються з інвалідами і "купують" дітей: ухилянти вигадують нові схеми

За словами журналістів, вартість схем ухилення від служби зросла втричі. Водночас адвокат Андрій Межирицький попереджає — подібні дії сумнівного характеру мають ознаки шахрайства, за яке законом передбачена кримінальна відповідальність.

Після того, як в Україні був ухвалений і підписаний президентом закон про мобілізацію, в країні фіксують збільшення кількості військовозобов’язаних чоловіків, які укладають шлюб із жінками, що мають інвалідність. Фактично це дає можливість отримати звільнення від призову до лав ЗСУ й дозволяє на законних підставах виїхати за кордон. Про це пише ТСН.

Як зазначається, у соцмережах суттєво збільшилася кількість оголошень, які можна класифікувати як "фіктивні шлюби". Раніше протягом тижня їх публікувалося не більш ніж три-чотири, то зараз у спільнотах щодня з’являється по декілька оголошень. Також виросли й розцінки. Якщо восени минулого року за такі "послуги" ухилянти пропонували 1 тисячу доларів США, то нині "такса" зросла втричі.

Також чоловіки оголошують про намір одружитися з жінками, які набагато старші за них самих. Скажімо, 32-річний військовозобов’язаний чоловік на ім’я Олексій поцікавився в користувачів, чи "законно" буде, якщо він одружиться з 64-річною жінкою.

Оголошення, де  qrxiquikhideuant

Не виключено, що ситуацією, коли чоловік хоче пов’язати своє життя з жінкою, яка годиться йому в матері, можуть зацікавитися в РАЦСі, відповіли в соцмережі.

Також, як зазначають у ТСН, інші користувачі наводять приклади, що один із військовозобов’язаних намагався одружитися з жінкою, яка була старша за нього на 28 років, але державні реєстратори начебто відмовилися реєструвати шлюб після того, як поставили низку запитань такому "подружжю".

Також у цій ніші з’явилися й посередники, які за певний відсоток знайомлять чоловіків, які не бажають потрапити в ЗСУ, із жінками з інвалідністю.

За словами адвоката Андрія Межирицького, якщо обидві сторони стверджують, що їхній шлюб справжній, а не фіктивний, то РАЦС не має законних підстав не реєструвати подружжя, навіть якщо є різниця у віці.

"Можливо, РАЦСам дали вказівку прискіпливіше до цього ставитися, але це поза законом", — пояснив він, уточнивши, що різниця у віці не є підставою для відмови в реєстрації актів цивільного стану.

Водночас, як виявилося, деякі чоловіки шукають самотніх вагітних жінок, яким за певну винагороду пропонують записати дитину після пологів на себе як на батька. Після цього навіть "гарантують" аліменти. Як коментують у соцмережах, такі чоловіки вже мають своїх двох дітей, а третьої дитини їм "не вистачає", щоб убезпечитися від мобілізації.

Чоловік шукає самотню вагітну, яка погодиться за винагороду й аліменти записати його батьком дитини. Знімок екрану із соцмережі.

На цей випадок юрист Андрій Межирицький зазначив, що ці дії мають шахрайства, за яке передбачена кримінальна відповідальність. До того ж чоловік, на якого оформили "чужу дитину", нестиме за неї повну юридичну відповідальність. Також ця дитина матиме рівні з рідними дітьми права, наприклад, у питанні спадщини.