УІНП просить експертів уточнити висновки щодо Булгакова, а громадськість закликає розділяти публічне уславлення та заборону



УІНП зауважує, що визнання об’єктів, присвячених Михайлу Булгакову, символікою російської імперської політики не є «забороною Булгакова»

Український Інститут національної памʼяті просить свою експертну комісію додатково проаналізувати та уточнити фаховий висновок щодо належності об’єктів, присвячених письменнику Михайлу Булгакову, до символіки російської імперської політики.

«Визнання чи невизнання об’єктів (географічних об’єктів, назв юридичних осіб, пам’ятників та пам’ятних знаків), присвячених Михайлу Булгакову, символікою російської імперської політики не є «забороною Булгакова», як вже встигли інтерпретувати висновок комісії деякі медіа, а також російська пропаганда. Українське законодавство не забороняє книги, п’єси письменника, музейні експозиції, дослідження», – звертають увагу в Інституті.

Водночас в УІНП зауважують, що у разі підтвердження зневажливого ставлення Булгакова до українського державотворення, ідеї незалежної української республіки, виразних симпатій та промоції російського імперіалізму, шовіністичних висловлювань на адресу неросійських народів – «цілком правомірним є порушення питання щодо недоречності глорифікації та нормалізації його постаті у публічному просторі».

Відтак Інститут закликає громадськість розділяти питання уславлення в публічному просторі та доступу до результатів творчої діяльності.

Інститут нацпамʼяті звертає увагу, що експертна комісія надає фахові висновки про приналежність чи неприналежність назв, обʼєктів до символіки російської імперської політики і не уповноважена визначати, якими будуть нові назви чи як буде переміщено з публічного простору ці обʼєкти.

Відповідно, як наголошують в УІНП, висновок Експертної комісії щодо Михайла Булгакова не може бути настановою до закриття Літературно-меморіального музею Булгакова в Києві.

Наприкінці березня експертна комісія УІНП визнала, що об’єкти, присвячені письменнику Михайлу Булгакову, містять символіку російської імперської політики, а подальше використання Булгакова у назвах географічних об’єктів та юридичних осіб, перебування у публічному просторі встановлених на його честь пам’ятників, пам’ятних знаків є пропагандою російської імперської політики.

В Інституті нацпамʼяті зауважують, що експертна комісія є незалежним органом, до складу якого входять доктори й кандидати наук, що представляють наукові та академічні центри України, а УІНП забезпечує діяльність комісії, проте саме члени комісії як обрані фахівці ухвалюють висновки.

Форум