В МЗС очікують схвалення рамки для конфіскації суверенних активів РФ вже цього року



кулеба

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив про прогрес у питанні конфіскації російських активів на користь України й висловив сподівання, що у 2024 році вдасться схвалити єдині правові рамки для цього.

Про це він повідомив в ефірі єдиного телемарафону, передає "Європейська правда".

Міністр нагадав, що США та Євросоюз уже мають напрацювання щодо використання суверенних активів РФ, а деякі країни ухвалили власні рішення, які створюють механізм передання грошей Україні.

"Тому тепер ми перебуваємо вже на другій фазі, коли всі зусилля мають бути зведені в єдину правову рамку. Тобто мають бути створені єдині правила для країн Європейського Союзу, для країн "Групи семи", – пояснив він.

На питання, коли можна очікувати ухвалення цієї правової рамки, Кулеба відповів: "2024 рік".

"Ми були восени минулого року ще дуже далеко навіть від ухвалення цієї рамки, а зараз уже на рівні G7, на рівні Європейського Союзу обговорюється схвалення конкретних правових норм. Тому ми впритул наблизились до створення правового регулювання для передачі російських активів", – упевнений голова МЗС.

Як повідомлялося, США запропонували робочим групам "Великої сімки" (G7) вивчити шляхи конфіскації $300 млрд заморожених російських активів. Союзники поспішають узгодити план до другої річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Нагадамо, Єврокомісія 12 грудня представила пропозицію законодавчого акта про використання для відновлення України доходів від заморожених російських активів, це рішення ще має затвердити Європейська рада.

За оцінками Єврокомісії, це принесе до 3 млрд євро на рік, або 15 млрд євро в період з 2023 по 2027 рік, писало видання FT із посиланням на джерела. Сума залежатиме від відсоткових ставок протягом цього періоду.

Автор: Юлiя Недашківська