"Полтавський ГЗК" оскаржуватиме запобіжний захід голові правління та заявляє про тиск на підприємство



ferrexpo,гзк,полтавський

ПрАТ "Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат" оприлюднив заяву за підсумками судового засідання щодо обрання запобіжного заходу голові правління підприємства по справі БЕБ.

У компанії повідомляють про тиск на підприємство та пообіцяли подати скаргу на суддю.

"Ми вважаємо, що ця та інші справи проти підприємства, які були ініційовані протягом останнього року, є спробою дестабілізувати роботу великого роботодавця та інвестора в українську економіку. Такі дії сприяють зростанню суспільної напруги на Полтавщині й дестабілізують економічну ситуацію в регіоні", – наголосили в пресслужбі.

Як відомо, 13 листопада Шевченківський районний суд Києва обрав запобіжний захід щодо голови правління "Полтавського ГЗК" у вигляді застави розміром близько 800 млн₴

Правоохоронці вважають, що голова правління вносив неправдиві відомості в офіційні документи підприємства та ухилився від сплати податків за користування надрами родовища залізних руд на 2,2 млрд₴ Це вже третя підозра очільнику правління за останні 4 місяці.

У компанії заявили, що голова правління та його захисники будуть оскаржувати таку високу суму застави у Київському апеляційному суді, а також планують подати скаргу на суддю Шевченківського райсуду, який ухвалив дане рішення, до Вищої ради правосуддя.

У "Полтавському ГЗК" наголошують, що під час судового засідання адвокатами була надана вся інформація, що підтверджувала правильність дій підприємства щодо нарахування рентних платежів у 2018-2021 роках. Зокрема, були надані судові рішення та експертні висновки на підставі яких підприємство розраховували та сплачувало ренту.

"Слідство ж ґрунтує свої підозри на хибному висновку, що у процесі первинної переробки залізної руди на виробництві "Полтавського ГЗК" не відбуваються якісні зміни мінеральних форм, агрегатно-фазового стану чи кристалохімічної структури корисних копалин, і що нібито базою оподаткування плати за користування надрами у зазначені роки відповідно до Податкового кодексу України мав би бути залізорудний концентрат, а не руда дроблена, як вважає "Полтавський ГЗК" та й інші підприємства галузі", – пояснили в компанії.

Зазначається, що суд допитав свідків, які пояснили процес нарахування рентних платежів, та описали зміни, які відбуваються з корисними копалинами у процесі їхньої переробки.

Вони також наголосили, що "Полтавський ГЗК" сплачував рентні платежі згідно із законодавством, з добутої руди, як це робили у зазначений період й інші українські металургійні компанії.

"Упродовж 2023 року ПрАТ "Полтавський ГЗК" та інші підприємства Ferrexpo в Україні, а також представники менеджменту цих підприємств, зазнають необґрунтованого тиску з боку різних правоохоронних органів. Подібні дії ми вважаємо такими, що шкодять економіці регіону та держави й негативно впливають на інвестиційну привабливість України", – йдеться у заяві.

Водночас "Полтавський ГЗК" підкреслює, що відкрито співпрацює зі слідчими органами й на їхню вимогу добровільно передає всі документи згідно з запитами.

ПрАТ "Полтавський ГЗК" – одне з підприємств Ferrexpo plc і входить до числа найбільших світових виробників високоякісних окатків.

Ferrexpo – швейцарська залізорудна компанія з активами в Україні та преміальним лістингом на Лондонській фондовій біржі в індексі FTSE 250 (тикер FXPO). Група виробляє високоякісні залізорудні окатки, які є продуктом преміум-класу для світової сталеливарної промисловості та дозволяють зменшити викиди вуглецю.

Автор: Юлiя Недашківська