Що було найголовнішим цього тижня: чому це важливо для України

Що було найголовнішим цього тижня: чому це важливо для України


Продовжує активно обговорюватися підготовка до червневого саміту миру у Швейцарії

Україна прощається з новим тижнем війни, на який припали 800 днів широкомасштабної російської агресії, Світле Воскресіння (Великдень), посилення розмов про намічений у червні саміт миру у Швейцарії, який усіма силами намагається зірвати російський диктатор Володимир Путін. Портал "Коментарі" традиційно підбиває з експертами підсумки тижня (з 29 квітня по 5 травня), попросивши їх оцінити найпомітніші події.

Що було найголовнішим цього тижня: чому це важливо для України

Є три ключові теми

Телеведучий, медіаексперт, політичний оглядач Сергій Дойко виділив три теми.

Перша – підготовка до червневого саміту миру у Швейцарії.

"Відомо, що запрошено 160 країн, близько ста з яких уже підтвердили свою участь. Як на мене, будь-які зустрічі, де Україна опиняється у центрі уваги – нам лише у плюс. Після того, як американський парламент ухвалив, а президент підписав рішення про виділення близько 61 млрд доларів допомоги Україні, вимальовується вже позитивна для нас конфігурація, аніж упродовж попереднього півріччя. І це, гадаю, також вплине на рішення тих чи інших країн взяти участь у мирному саміті. Питання, чи візьмуть участь умовні нейтрали типу Китаю, Індії, Індонезії. Зрозуміло, що Захід – за нас. Важливо схилити на свій бік і Глобальний Південь та іже з ним. І тут треба активно працювати нашій дипломатії", – вважає експерт.

Друга важлива, на його думку, тема – протести в Грузії щодо закону про іноагентів.

"Проросійський парламент просунув цю російську ідею. Але суспільство її, м’яко кажучи, не сприйняло. Колишній президент Грузії, громадянин України Михайло Саакашвілі, якого нинішня маріонеткова влада Грузії запроторила за ґрати, заявив, що те, що відбувається, схоже на початок революції. Так це чи ні – покаже час. Але те, що тисячі людей вийшли на протест – добре. Це демонструє волелюбність грузинського народу, який, сподіваємось, змете кремлівських маріонеток, обере собі адекватну владу, остаточно вирветься з орбіти РФ і стане членом ЄС", – зазначає Сергій Дойко.

Третьою примітною подією (навіть низкою таких) тижня він називає нові випадки корупції та зловживань службовим становищем в Україні.

"Це новини, начебто, локального характеру, але вони теж вплітаються у спільну канву російсько-української війни, впливають на неї. У нас продовжують ловити нардепів на корупції (на тижні, що минає, – "слугу народу" Андрія Клочка, який "озолотився" за якийсь час незрозумілим чином). Держаудитслужба з’ясувала, що на відновлення Бородянки незрозуміло куди пішло 20 млн.₴ А низка депутатів Київської міськради числилися у військових частинах, де жодного разу не були. Все частіше чую від багатьох експертів, з якими спілкуюся, що у воєнний час корупція та мародерство мають каратися максимально жорстко та прирівнюватись до держзради, – зізнався Сергій Дойко. – Адже це б’є по іміджу України, дає привід тим самим західним політикам говорити про те, що треба згортати допомогу нашій країні. Що неприпустимо! ".

Актуалізувалася тема гіпотетичних мирних переговорів

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович поділився таким коментарем:

"На фронті Росія намагається з останніх сил використати "вікно можливостей", поки допомога від західних країн ще масово не надійшла в Україну, а закон про мобілізацію, який дозволить посилити армію, не набув чинності. Тому практично щодня ми читаємо у фронтових зведеннях про нові штурми позицій ЗСУ, а часом дізнаємось і про незначне просування супротивника".

На цьому тлі, продовжує експерт, актуалізувалася тема гіпотетичних мирних переговорів. І вона, вважає Ігор Рейтерович, буде у фокусі уваги щонайменше до саміту миру у Швейцарії.

"Важлива потужна робота України на дипломатичній ниві щодо залучення якнайбільшої кількості країн на цей саміт. Адже від цього залежатиме і якість підсумкової декларації, і можливість реалізації тих чи інших положень на практиці. Вкрай важливе тут питання участі Китаю. Тому і цей тиждень, і майбутній присвячений продовженню переговорів з Пекіном, зокрема, у закритому форматі. Вінцем процесу може стати зустріч Сі Цзіньпіня з президентом Франції Еммануелем Макроном. Сподіваємося, вдасться залучити КНР, що має вплив на РФ, до саміту миру. Але поки що епопея з переговорами про це триває", – констатує експерт.