Чому російському агенту впливу Ростиславу Кравцю надають доступ до етерів і дозволяють паплюжити Україну? *

Чому російському агенту впливу Ростиславу Кравцю надають доступ до етерів і дозволяють паплюжити Україну?


Сумнозвісний своєю проросійською позицією адвокат Ростислав Кравець знову став фігурантом чергового скандалу.


В етері каналу LIVE Кравець заявив, що у ЗСУ зафіксовано понад сто тисяч випадків дезертирства. Цю інформацію одразу підхопили російські пропагандисти, які, з посиланням на слова Ростислава Кравця та на канал LIVE, розповсюджують інформацію про масове дезертирство у лавах Збройних сил України.

Заява Кравця набула такого резонансу, що його слова навіть вимушений був спростовувати Центр протидії дезінформації. Там Ростислава Кравця назвали «сумнівним експертом», заяви якого використовують російські пропагандисти.


Перед тим як перейти до особи самого Кравця, якого давно внесено у базу «Миротворець», хотілося б закликати українських журналістів ретельніше ставитися до добору тих, кого вони допускають в свої етери. Однак ця спроба буде марною – LIVE завжди відрізнявся своєю проросійською позицією. Його власником, принаймні до середини 2022 року, був Вадим Столар, депутат від ОПЗЖ, а своє мовлення канал почав у 2020 році на частотах супутникового телеканалу Rabinovich TV. Так що вибір експерта так званими журналістами каналу був цілком свідомим – Кравець заявив саме те, на що ті розраховували.


Що стосується самого Ростислава Кравця, то це дійсно адвокат, старший партнер Адвокатського об’єднання «Кравець і партнери». І він дійсно є у базі «Миротворця» - саме за «участь у спецопераціях Росії». Тому вибір Кравця у якості людини, яка коментує стан справ у ЗСУ, каналом LIVE був цілком свідомим.


Сам Кравець веде також активну медійну діяльність  - у нього є сторінки у всіх соцмережах і власний канал «Право в Україні» на Ютубі. Ще недавно більшість роликів були російськомовними, однак із початком «СВО» (це визначення, судячи з усього, куди ближче Ростиславу Кравцю, ніж слово «війна») він перейшов на українську. І став активно коментувати події, що стосуються війни. Успіх Кравцю принесла тема мобілізації – кількість переглядів різко підскочила до десятків і сотень тисяч. Те, що коментарі Кравця на цю тему є досить тенденційними, хоча й спираються на чинне законодавство, пояснювати не треба – досить переглянути будь-який його ролик.


Щодо, власне, адвокатської практики Ростислава Кравця, то він має у ній цілий "букет" vip-клієнтів. Серед них – Олег Гривковський, колишній заступник голови Ради міністрів Криму й колишній депутат парламенту кримської автономії від партії «Союз», якому ще у 2017 році Генпрокуратура України висунула підозру у державній зраді; судді Майдану Олександр Хрімлі та Микола Чаус; голова сумнозвісного Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк; люстрований заступник голови Нацбанку Борис Приходько та інші. Нині Кравець представляє інтереси ексглави ПАТ «Аграрний фонд» Олександра Кірюка, а також одного із медиків-втікачів, які самовільно залишили Чернігівський військовий шпиталь і поранених захисників під час боїв за Чернігів.

Щодо ПАТ «Аграрний фонд», то в адвокатуру Кравець подався після того, як його звільнили з посади заступника директора цього фонду. Чому Ростиславу Кравцю довелося так різко змінити професію – невідомо, однак інтереси свого колишнього начальника він представляти не відмовився.

Що стосується ще одного клієнта – одіозного судді Павла Вовка, то тут теж історія давня. Бо саме Ростислав Кравець був тією людиною, яка намагалася оскаржити нові правила українського правопису у судах. Позов він подав від імені ГО «Правова держава», яку очолює сам Кравець. А потрапив позов на розгляд саме до Вовка. Який, звісно, позов задовольнив.


Сталося це все не випадково – за даними НАБУ, Ростислав Кравець давно обслуговував інтереси судді Павла Вовка, у тому числі і через ще одну свою організацію – ГО «Громадська рада доброчесності». Яка, крім приставки «ГО», своєю назвою повністю збігається з назвою органу, який перевіряє доброчесність суддів та претендентів на цю посаду, – Громадською радою доброчесності.



І коли Кравець робить заяву від своєї ГО «Громадська рада доброчесності», то дуже мало хто розуміє, що це позиція однієї людини, яка виступає від імені своєї власної громадської організації. Маніпуляція тонка, але дуже ефективна. І – знову ж вона масово цитується, в тому числі й російськими пропагандистами. Як і інші заяви Кравця, у якого на такі випадки є декілька юридичних осіб, від чиїх імен він виступає.



Повертаючись до проросійської позиції, то, як свідчить розслідування, яке провела Громадська ініціатива «Голка», канал Ростислава Кравця входить до мережі Telegram-каналів, що дискредитують діяльність української судової системи. До неї входять, зокрема, «Легитимный» і «Резидент», про які заявляла СБУ. А разом із ними у цьому напрямку працює і канал «Ростислав Кравець». Ось що він писав про суддю Верховного Суду України Івана Міщенко, який пішов у армію і боронить країну зі зброєю в руках, тоді як адвокат Ростислав Кравець розповідає про «масове дезертирство»:


Попри приписку внизу про «віру в ЗСУ», Ростислав Кравець називає Україну «(не)Україна». Що теж цитують російські пропагандисти, посилаючись на слова «известного украинского адвоката».

Ще одну людину, яка причетна до реформування судової системи України, члена Вищої Ради правосуддя Романа Маселка, адвокат Ростислав Кравець відверто називає шанувальником Гітлера.


Що, звісно, ідеально вписується в російську парадигму про «неонацистов, недобитых гитлеровцев и бандеровцев».


У соцмережах Ростислав Кравець також активно критикує, якщо його слова можна назвати критикою, відомих громадських діячів із Центру протидії корупції (ЦПК), зокрема Віталія Шабуніна. Один із Telegram-каналів, який досить активно поширює дописи Кравця, – «Под мантией», за яким, як повідомляв Центр протидії корупції, стоїть Павло Вовк. «Под мантией» так само поширює фейки про лідерів громадського сектору, які працюють над судовою реформою, зокрема очільника Фундації Dejure Михайла Жернакова.


Отже, навіть побіжний аналіз діяльності Ростислава Кравця, який більше відомий не стільки як адвокат, стільки як медійна особа, вказує на його активну проросійську позицію. Вона тим більш небезпечна, що замаскована під проукраїнську. Хоча навіть заголовки його роликів на Ютубі, що стосуються мобілізації, викликають багато питань до тих, хто мав би слідкувати за підривною діяльністю всередині країни.

Однак замість цього Ростислав Кравець не лише паплюжить все те, що відбувається в Україні, а й активно запрошується як експерт на такі самі проросійські канали, після чого його слова активно цитують російські пропагандисти. І так триває вже не один рік.