НАТО дадуть Україні більше систем ППО, — генсек Столтенберг



НАТО дадуть Україні більше систем ППО

Союзники НАТО взяли на себе конкретні зобов’язання поставити Україні більше систем ППО. Це буде оголошено найближчим часом.

Про це на брифінгу за підсумками Ради Україна-НАТО повідомив генсек Альянсу Єнс Столтенберг. Віртуальний захід відбувся у п’ятницю, 19 квітня.

Як зазначив під час виступу Столтенберг, міністри оборони країн Альянсу домовилися посилити та надати подальшу військову підтримку Україні, у тому числі більше коштів ППО.

"НАТО визначила наявні можливості Альянсу. Є системи, які можуть бути надані Україні. Тому незабаром чекайте нових оголошень про можливості протиповітряної оборони для України. Я вітаю зусилля Німеччини, зокрема нещодавнє рішення щодо надання Україні додаткової системи Patriot ", — сказав Столтенберг.

За його словами, на додаток до Patriot є й інше озброєння, яке можуть надати члени Альянсу. Наприклад, ПЗРК SAMP/T. Генсек НАТО додав, що багато країн-членів, які не мають таких систем, пообіцяли надати фінансову підтримку на їхнє придбання для України.

Крім того, НАТО працює над нарощуванням виробництва та модернізацією систем, щоб вони були готові до використання та відповідали своєму призначенню.

За словами Столтенберга, на зустрічі міністри також обговорили багато інших невідкладних потреб, у тому числі боєприпаси калібру 155 міліметрів, засоби високоточних ударів та безпілотники.

"Кожен член НАТО сам вирішуватиме, що саме йому надавати. Декілька членів Альянсу взяли на себе конкретні зобов’язання під час засідання і завершують підготовку вкладів, про які, я сподіваюся, буде оголошено незабаром. Допомога вже надходить", — наголосив генсек.

Столтенберг нагадав, що цього тижня Данія зробила нову заяву про підтримку України, а Нідерланди оголосили про надання додаткових 4 мільярдів євро на військову підтримку. Чехія підтвердила, що закупила півмільйона боєприпасів у рамках своєї ініціативи з боєприпасів.

Також генсек привітав "прогрес, досягнутий у Конгресі США щодо голосування завтра за критично важливий пакет допомоги для України". Він наголосив, що розраховує на те, що законопроект буде ухвалено без подальших затримок.

За словами Столтенберга, члени Альянсу повинні глянути глибше у свої запаси, щоб прискорити надання ракет, артилерії та боєприпасів.

"Україна використовує надану нами зброю для знищення російського бойового потенціалу, це робить нас усіх безпечнішими. Саме тому підтримка України не благодійність, а інвестиція у нашу власну безпеку", – резюмував свій виступ Столтенберг.

На думку Орбана, Брюссель грає з вогнем і спокушає Бога. Угорський прем’єр-міністр зазначив, що європейські лідери вже витратили на Україну близько 100 млрд євро, вплуталися в конфлікт, недарма називаючи його "своєю війною".

До цього Орбан зробив заяву, що НАТО сповзає у війну на тлі координації альянсом підготовки солдатів Збройних сил України (ЗСУ) та відправки озброєнь української армії.

Напередодні Орбан звернув увагу на те, що Будапешт не має наміру втручатися в український конфлікт ні на чиєму боці. За його словами, Україна більше не може вважатися суверенною державою, оскільки повністю залежить від західної допомоги.

Ще більше гарячих та ексклюзивних новин – у нашому Telegram-каналі та Facebook !