Пентагон: Ракетні дуелі на Близькому Сході коштували ВМС США майже 1 мільярд доларів



Пентагон: Ракетні дуелі на Близькому Сході коштували ВМС США майже 1 мільярд доларів

Пентагон: Ракетні дуелі на Близькому Сході коштували ВМС США майже 1 мільярд доларів

За час операції проти хуситів було відбито 130 повітряних атак, зазначили у військовому командуванні ВМС. А під час відбиття атак Ірану було збито щонайменше шість іранських балістичних ракет.

Операції з перехоплення ракет, запущених іранськими силами та хуситами, коштували ВМС США 95 млн доларів. У зв’язку із цим, щоб заповнити дефіцит, служба просить схвалити додаткове фінансування, повідомив 16 квітня ресурс Defense One.

Міністр військово-морських сил США Карлос Дель Торо під час виступу перед Палатою представників сказав, що американські сили наразі відбили більше 130 прямих атак бойовиків-хуситів на кораблі ВМС та торгові судна у Червоному морі.

А під час недавньої атаки Ірану на Ізраїль два есмінці USS Carney та USS Arleigh Burk збили не менше шести іранських балістичних ракет, застосувавши сучасне озброєння. Проте перехоплювачі, якими були уражені іранські ракети, коштують дорого, тому витрати на боєприпаси сягнули майже 1 млрд доларів.

"Ми запускали SM-2, SM-6 і — буквально у вихідні — SM-3, щоб протистояти загрозі балістичних ракет, що походить від Ірану. Тому нам потрібно, щоб це доповнення було прийнято цього тижня. Зараз наші витрати на боєприпаси наближаються до мільярду доларів, які нам необхідно відшкодувати за рахунок додаткових коштів", — заявив Дель Торо.

Оглядачі зазначили, що варіанти Standard Missile-3 коштують від 9,7 до 27,9 млн доларів за штуку. Ракети SM-2 коштують трохи більше 2 млн доларів за штуку, а SM-6 — близько 3,9 млн доларів. За словами начальника військово-морських операцій адмірала Лізи Франкетті, у своєму бюджетному запиті на 2025 рік ВМС просять 6,6 млрд доларів на розвиток багаторічних закупівель критично важливих боєприпасів — Standard Missile, Naval Strike Missile, Long Range Anti-Ship Missile, або LRASM, та Advanced Anti-Radiation Guided Missile, або AARGM.