ЄС може позбавити Угорщину права голосу, щоб розблокувати допомогу Україні,



орбан

Лідери держав Євросоюзу розглядають можливість позбавити Угорщину права голосу , щоб розблокувати виділеення фінансової допомоги Україні.

Про це пише Financial Times із посиланням на європейських дипломатів, пише Слово і діло.

Європейські чиновники та дипломати наголосили, що лідерам ЄС тепер доводиться вигадувати способи, як завадити прем’єру Угорщини Віктору Орбану послабити підтримку Києва Брюсселем.

Так, деякі чиновники розглядають можливість використати процедуру покарання за статтею 7 договору про Європейський Союз 2007 року, яка дає змогу позбавляти країну права голосу у зв’язку з порушенням європейського законодавства. Цей процес може бути заблокований будь-яким іншим членом ЄС, проте після виборів у Польщі в блоці не залишилося "гарантованого захисника" Угорщини.

Водночас багато країн "нервують" через використання, по суті, найбільшої зброї ЄС проти держави-члена. Натомість, за словами чиновників, вона сподівається переконати Орбана відмовитися від вето на фінансування, продемонструвавши йому "справжню ціну ізоляції" його країни в блоці.

Якщо це не вдасться, 26 інших членів ЄС зможуть укласти угоду самостійно, хоча це займе час.

"Можливо Угорщина може створити більше проблем. Можливо, Угорщина зможе змусити нас використати кілька різних інструментів. Але, зрештою, Угорщина не зможе перешкодити нам надавати гроші Україні", – сказав чиновник.

Читайте також: Угорщина хоче отримати більше коштів від ЄС в обмін на розблокування допомоги Україні

Раніше політичний директор прем’єр-міністра Угорщини Балаж Орбан зазначав, що уряд Угорщини може розблокувати виділення нового пакету фінансування для України за умови, що Євросоюз розблокує всі 30 мільярдів євро для Угорщини, заблоковані через через побоювання з приводу недотримання принципів верховенства права і недостатні заходи боротьби проти корупції у грудні минулого року.

Як повідомлялося, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заблокував ухвалення рішення про зміни до бюджету ЄС, які включали середньострокову програму допомоги Україні на 50 млрд євро.

Автор: Юлiя Недашківська