Мінагрополітики уточнило порядок бронювання аграріїв від мобілізації



комбайн

Міністерство аграрної політики та продовольства уточнило порядок бронювання співробітників аграрних підприємств від мобілізації.

Як повідомляє пресслужба міністерства, уточнення внесли з метою уникнення подвійного бронювання аграріїв, а також дотримання вимог щодо кількості працівників, яких можна бронювати.

"З метою уникнення повторного бронювання, а також дотримання вимог щодо кількості військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню... списки військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час від суб’єктів господарювання агропромислового комплексу розглядатимуться Мінагрополітики після отримання відповідного рішення (відмови Генерального штабу Збройних Сил України чи наказу Міністерства економіки України) за попередньо поданим списком", – зазначається у повідомленні.

У Мінагрополітики додали, що винятком є подання таких списків з включенням до них осіб, які перебувають на обліку Служби безпеки України або Служби зовнішньої розвідки та потребують погодження відповідним органом.

Читайте також: Українські ІТ-компанії забронювали від мобілізації близько 1% працівників

Як повідомлялося, наприкінці лютому Мінагрополітики затвердило Критерії для визначення критично важливих підприємств, установ та організацій в галузі сільського господарства. Згідно із ними, аграрні підприємства зможуть претендувати на отримання статусу важливого для національної економіки чи територіальних громад, щоб забронювати працівників від мобілізації, якщо вони обробляють більше 1000 га.

Нагадаймо, 27 січня Кабмін затвердив новий порядок бронювання співробітників.

Згідно із документом, забронювати до 50% своїх військовозобов’язаних працівників на строк до шести місяців зможуть підприємства, установи і організації, які є критично важливими для функціонування економіки та відповідають щонайменше трьом із визначених порядком критеріїв:

  • загальна сума сплачених податків та інших зборів перевищує 1,5 млн євро за рік:
  • сума надходжень в іноземній валюті перевищує еквівалент 32 млн євро;
  • підприємство має стратегічне значення для економіки та безпеки країни, згідно із постановою Кабміну №83 від 2015 року;
  • підприємство має важливе значення для задоволення потреб територіальної громади;
  • у підприємства відсутня заборгованість по сплаті ЄСВ;
  • розмір зарплати на підприємстві – не менше середньої зарплати по регіону;
  • підприємство є резидентом "Дія Сіті".

При цьому комунальні підприємства, інформаційні телеканали, підприємства у сферах культури, здоров’я, освіти та науки, а також у соціальній сфері можуть відповідати лише двом із вказаних критеріїв.

Окремо право на бронювання співробітників встановлено для органів влади та підприємств, установ і організацій, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг для забезпечення потреб ЗСУ.

Автор: Михайло Орлюк