Олег Вишняков: “Втрачена десятилітка” або наслідки війни для світової економіки



Російська агресія проти України стала однією з найважливіших подій у світі на початку цього десятиліття. За оцінками заходу, масштаб цієї війни може стати найбільшим в Європі з часів Другої світової війни.

Світовий банк вже заявив, що війна сприяє “зниженню потенційного довгострокового зростання глобальної економіки”. Чи це так?

Падіння ВВП

Економічні наслідки російської агресії також відчутні на глобальному рівні. Міжнародний валютний фонд передбачає "слабке зростання" глобальної економіки в умовах продовження війни в Україні. Світове зростання у 2022 році впало майже вдвічі, з 6,1 до 3,4%, а у 2023 не перевищить 3%.

Глобальна інфляція

Глобальна інфляція також прогнозується бути на 2-3% вищою, ніж попередні прогнози перед початком війни.

Прогнозується, що глобальна інфляція зменшиться з 8,7% у 2022 році до 6,8% цього року і 5,2% у 2024 році, оскільки ефекти підвищення процентних ставок відчує увесь світ.

Попри такі досить позитивні прогнози, це все ж призводить до зростання вартості життя для споживачів у всьому світі.

Коливання на ринку товарів

Війна спричинила сильні коливання на світовому товарному ринку. Як ми бачимо за графіком Statista, ціни на ресурси зробили неабиякий скачок саме з початком повномасштабної війни:

Втрачена десятилітка (падіння замість розвитку)

Світовий банк у новому звіті передбачає, що середній потенційний глобальний виробництво збере 30-річний мінімум на рівні 2,2% на рік між 2023 і 2030 роками. Це значне зниження порівняно з 3,5% на рік протягом першого десятиліття цього століття.

Для економік, що розвиваються, це зниження буде ще виразнішим. За період з 2000 по 2010 роки вони зростали в середньому на 6% на рік, а цей темп може знизитися до 4% цього десятиліття.

Для глобальної економіки це фактично “втрачена десятилітка”. Постійний спад потенційного зростання має серйозні наслідки для здатності світу вирішувати набір унікальних сучасних викликів, наприклад бідність та зміна клімату.

Схоже, "золота ера" розвитку закінчується. Зростання різко сповільнилося у сукупному вираженні та на душу населення та в більшості країн, порівняно з високими темпами на початку 2000-х років. Темпи конвергенції доходу на душу населення до розвинутих економік уповільнилися в усіх регіонах.

Уповільнення виробництва та зменшення робочих місць

За останнє десятиліття всі основні чинники зростання виробництва сповільнилися. Очікується, що кількість робочих місць зменшиться ще більше до кінця поточного десятиліття.

Отже, російська агресія в Україні дійсно має серйозні наслідки для світової економіки. Вона призводить до зниження глобального зростання, підвищення інфляції та коливань на ринках товарів.

Тож, можна сміливо заявити, що світ став біднішим завдяки російській імперіалістичній політиці.