Верховна Рада ухвалила постанову щодо доплати 70 тисяч гривень військовим «на нулі»



Розробити нормативно-правові акти щодо виконання цього рішення належить Кабінету міністрів

Верховна Рада 11 квітня проголосувала за постанову, яка передбачає 70 тисяч гривень на місяць грошової винагороди для військових «на нулі», повідомляють народні депутати із зали засідання.

Народний депутат від фракції «Європейська солідарність» Олексій Гончаренко повідомив, що «за» проголосував 321 депутат.

Раніше з джерел Радіо Свобода стало відомо, що комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки 11 квітня ухвалив відповідну постанову.

Вона передбачає, що окрім зарплати (20-25 тисяч) і бойових (100 тисяч), військові ще мають отримувати 70 тисяч гривень.

Розробити нормативно-правові акти щодо виконання цього рішення належить Кабінету міністрів.

Раніше секретар комітету з питань національної безпеки, оборони і розвідки Роман Костенко зазначав, що профільний комітет включив під час розгляду поправок до законопроєкту про мобілізацію норму про встановлення доплат у розмірі 70 тис гривень для тих, хто виконує бойові завдання на лінії першого ешелону оборони або наступу за кожні 30 днів виконання таких завдань.

Але в останній момент ця норма була прибрана, зауважив Гончаренко.

Крім того, пункт перший оприлюдненої постанови передбачає розробку законопроєкту щодо впровадження механізмів ротації та звільнення з військової служби.

Раніше Верховна Рада України ухвалила в цілому закон про мобілізацію. За таке рішення проголосували 283 народні депутати.

Із закону вилучили положення щодо демобілізації військовослужбовців, за словами парламентарів, відповідну правку на засіданні 11 квітня підтримали 227 народних депутатів.

7 лютого Верховна Рада схвалила у першому читанні урядовий законопроєкт про мобілізацію №10449.

29 березня комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки завершив розгляд поправок перед другим читанням до законопроєкту про мобілізацію. Як повідомлялось, їх було понад чотири тисячі.

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони на своєму засіданні 9 квітня виключив положення щодо демобілізації і ротації військовослужбовців із урядового законопроєкту про мобілізацію.

Як пояснили у Міноборони, через оперативну ситуацію на фронті Генеральний штаб Збройних сил України висловив побажання, щоб норми щодо демобілізації були розглянуті в окремому законопроєкті. За словами речника Міністерства оборони Дмитра Лазуткіна, «є доручення від парламентського комітету розробити протягом восьми місяців новий закон, який буде стосуватися безпосередньо ротації та демобілізації».

В Україні від 24 лютого 2022 року, дня повномасштабного вторгнення Росії, запроваджено воєнний стан. Тоді ж оголосили загальну мобілізацію. Відтоді Верховна Рада регулярно продовжує строки дії воєнного стану і мобілізації.

Форум