Єрмак відверто про розмову Зеленського та Сі Цзіньпіна: "Я був вражений"



Читать на русском

Єрмак відверто про розмову Зеленського та Сі Цзіньпіна:

Єрмак відверто про розмову Зеленського та Сі Цзіньпіна: "Я був вражений"

Відносини з Китаєм дісталися "зі спадщиною".

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак запевняє, що у Китаю та України існує потужний потенціал взаємовигідних двосторонніх відносин, але над ними треба плідно попрацювати. Він бачить, що існує низка причин, які стримують "вступ" КНР та деяких країн Глобального Півдня, до української Формули миру.

Про це Єрмак розповів в інтерв’ю для видання "Інтерфакс-Україна". Він зазначив, що відносини з Китаєм дісталися Україні "з певною спадщиною", де є безліч невирішених питань з минулого.

Але, наголосив, що українська сторона готова і докладе зусилля, щоб розв’язати ці питання. Останні розмови Володимира Зеленського з Сі Цзіньпіном були конструктивні, та вкотре доводять, що Україна має з КНР великий потенціал, треба просто працювати.

"Я можу сказати, що я був вражений глибиною знань китайського лідера щодо України та його теплим ставленням до нас", – зауважив Єрмак.

Серед причин, що заважають приєднанню деяких країн, зокрема і Китаю, до української Формули миру голова ОП виділив наступні:

  • помилка України. За його словами, вона полягає у тому, що за останні 30 років українська сторона була недостатньо представлена в цих країнах. Як результат, вони не мають чіткого уявлення, що таке Україна;
  • вплив Росії. Єрмак зазначив, що минулі стосунки цих країн із Радянським Союзом мали велике значення у їх уявлені, яку роль відігравала у СРСР Україна;
  • моменти, пов’язані із натягнутими відносинами цих країн із країнами, які сьогодні є українськими союзниками. Або ж взагалі відсутність відносин між країнами Глобального Півдня.

"Пояснити, чому саме Формула миру – це шлях до миру – це робота, і вона потребує часу", – наголосив Єрмак та додав, що не бачить безвиході у цьому питанні.

За його словами, здобуття нових надійних партнерів для України одна з першочергових задач, яка потребує чимало праці та сил.