Чехія оновила правила для біженців з України



Picture

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Сенат Чехії схвалив продовження тимчасового захисту для українських біженців до березня 2025 року. Законопроєкт, у якому передбачені зміни для українців, залишилося підписати президенту країни. Про це повідомляє proukrainu.blesk.cz.

До кінця 2023 року у Чехії очікують зростання кількості українських біженців із тимчасовим захистом до 390 тисяч осіб. Таку інформацію озвучили на засіданні гарантійного комітету Сенату. Щотижня до Чехії приїжджає до 2 тисяч українців.

За новими даними, до 180 тисяч українців попередньо оголосили про бажання залишитися в Чехії назавжди. Про це 20 грудня повідомив сенаторам міністр внутрішніх справ Віт Ракушан.

Тимчасовий захист дає українським біженцям низку пільг: доступ до ринку праці, державного медичного страхування та шкіл. Для його продовження буде необхідно зареєструватися в електронному вигляді із січня до 15 березня 2024 року.

Під час фізичного візиту до відділення міграційного департаменту МВС для вклеювання нової візової наклейки треба буде надавати новий документ. У наступному році буде вимога надати довідку про проживання з офіційно завіреним підписом власника чи орендодавця.

Безплатне житло – лише 90 днів

Українці з тимчасовим захистом у Чехії мають право на отримання безплатного термінового житла. Зараз таке житло надається максимум на 150 днів. Вразливі особи можуть користуватися цією пільгою без обмежень у часі.

Згідно із поправкою до закону, термін проживання у безплатному житлі буде скорочений до 90 днів усім без винятку. Норма почне діяти із 1 вересня 2024 року.

Біженці, які станом на 1 вересня 2024 року вичерпають 90-денний термін, повинні будуть залишити екстрене житло або перейти на стандартні відносини найму та оплачувати за житло, зазначається у пояснювальній записці до законопроєкту.

Центр екстреного розміщення буде тільки в Остраві

Новоприбулі українці, які до реєстрації тимчасового захисту не мають де жити, можуть отримати екстрене розміщення. За словами міністра внутрішніх справ Віта Ракушана, такого житла потребують до 300 біженців на тиждень.

Тепер таке розміщення надаватимуть лише у центрі допомоги в Остраві. За словами урядовця, такі заходи дозволять направляти українців у регіони, де є достатньо можливостей для розселення. Біженці, який відмовлятимуться, повинні будуть шукати житло самостійно.

Нові норми щодо тимчасового захисту

У законопроєкті передбачені нові норми, які стосуються українців із тимчасовим захистом у Чехії.

Наприклад, уряд зможе встановлювати правила грошової допомоги українцям, якщо вони вирішать добровільно повернутися у свою країну. Така підтримка добровільного повернення буде доступна лише один раз.

З вересня 2024 року скасовується можливість оголошувати окремі дати зарахування до дитсадка чи школи для українських дітей та створення для них спеціальних класів. Школам дозволять коригувати програму навчання лише для українських дітей із тимчасовим захистом менше одного року.

Серед інших змін – тимчасовий захист не поширюватимуться на тих громадян України, яким присуджена депортація. Досі депортація відкладалася до закінчення тимчасового захисту засудженого.

BAGNET нагадує, Ірландія може скоротити виплати українським біженцям з €220 до €38,8 на тиждень. Уряд також розгляне обмеження терміну проживання в державному житлі для тих, хто тікає від війни, до 90 днів.

Підготував: Сергій Дага