У Єврокомісії виступають за збереження "транспортного безвізу" з Україною попри вимоги польських протестувальників



єврокомісія

У Єврокомісії виступають за збереження Угоди про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та ЄС, яка звільняє українських водіїв від необхідності отримувати дозволи для міжнародних перевезень.

Про це за підсумками Ради ЄС на рівні міністрів інфраструктури та транспорту заявила профільна єврокомісарка Адіна Велян, передає "Радіо Свобода".

За її словами, вона налаштована відстоювати лібералізацію вантажних перевезень між Україною та ЄС попри вимоги польських протестувальників.

"Я твердо вирішила захищати цю угоду, продовжувати пояснювати її переваги як для європейського ринку, так і для України та Молдови. Направду сподіваюся, що органи влади в державах-членах і на передовій лінії серйозно сприймуть свою відповідальність", – наголосила Велян.

Водночас єврокомісарка підтримала засідання спільного комітету, ініційоване Польщею, в межах якого можна обговорити проблеми, пов’язані з дією Угоди, втім, ці дискусії Адіна Велян вважає доречними "після вирішення критичної ситуації на кордоні", у затягуванні якої знову розкритикувала польську владу.

"Вважаю неприйнятним, щоб уряд умивав руки в Польщі, кажучи, що це щось між місцевою владою та Єврокомісією врешті-решт та Україною. Ми як центральна влада не маємо до цього відношення – у нас зв’язані руки. Я не вважаю, що це прийнятне пояснення. З іншого боку, я беру до уваги той факт, що в Польщі відбулися вибори, вона зараз – у процесі формування нової більшості, і я з нетерпінням чекаю на співпрацю з наступним урядом, щоб якомога швидше вирішити проблему", – резюмувала єврокомісар.

Представник польського Мініфраструктури за підсумками засідання зауважив, що Варшава все ж сподівається на підтримку Єврокомісії в питанні повернення дозволів.

Читайте також: "Рішуче і однозначно": Уряд Польщі вимагатиме скасувати "транспортний безвіз" для України

Нагадаймо, з 6 листопада польські перевізники почали страйк і блокують рух вантажівок через українсько-польський кордон. Зокрема, заблоковано рух вантажного транспорту у напрямку трьох найбільших пунктів пропуску "Корчова-Краківець", "Гребенне-Рава Руська", "Дорогуськ-Ягодин". Пізніше, 23 листопада, перевізники перекрили пункт пропуску "Медика – Шегині".

Протестувальтники вимагають заборонити реєстрацію в Польщі транспортних компаній з іноземним капіталом, через що польських підприємців витісняють з ринку. Також вони вимагають відновлення дозволів на в’їзд до Євросоюзу для українських перевізників та покращення обслуговування на кордоні. Акція польських перевізників планувалася терміном на два місяці – до кінця року.

Переговори українських урядовців з протестувальниками результату не дали, а голова Держагентства відновлення та розвитку Мустафа Найєм наголосив, що деякі вимоги польських перевізників Україна навіть не обговорюватиме.

Автор: Юлiя Недашківська