Країни ЄС не спішать передавати Україні доходи від заморожених російських активів,



путин,путін

Низка ключових країн-членів Євросоюзу, включно з Францією, Німеччиною, Італією та Бельгією, насторожено ставляться до закликів Єврокомісії прискорити ухвалення рішення про використання прибутків від заморожених російських активів на відновлення України.

Під час закритого засідання цієї середи, 8 листопада, представники цих країн заявили Єврокомісії, що вони надали б перевагу більш обережному і поступовому підходу до використання цих коштів, повідомляє Bloomberg із посиланням на джерела.

Співрозмовники агентства стверджують, що уряди цих країн пропонують спочатку ухвалити документ незобов’язуючого характеру, що дозволило б продовжити обговорення різних варіантів використання цих коштів, щоб гарантувати, що формула використання прибутку, отриманого від заморожених російських активів, є юридично обґрунтованою та не загрожуватиме фінансовій стабільності.

Під час закритого засідання 8 листопада Єврокомісія наполягала на тому, щоб висунути законодавчу пропозицію у цьому напрямку в найближчі тижні. Однак Франція, підтримана переважною більшістю країн, запропонувала спершу обговорити незаконодавчий документ.

Співрозмовники агентства стверджують, що європейські чиновники продовжують вдосконалювати правову формулу такого рішення. Відтак, французький уряд стурбований тим, що план все ще потребує доопрацювання, щоб зробити його юридично обґрунтованим, і прагне побачити прогрес у цьому напрямку до кінця року.

Джерела Bloomberg додають, що голова дипломатії ЄС Жожеп Боррель також насторожено ставиться до ідеї прискорити роботу над законодавчою пропозицією до кінця року.

Як повідомлялося, лідери країн ЄС під час саміту у Брюсселі наприкінці жовтня в цілому схвалили план, який передбачає спрямування мільярдів євро прибутків, отриманих від заморожених російських активів, на допомогу Україні.

Лідери країн ЄС також закликали Єврокомісію прискорити підготовку конкретних юридичних пропозицій для реалізації цього плану. Очікується, що Єврокомісія надасть конкретні правові пропозиції на початку грудня.

Читайте також: Конфіскація заморожених російських активів для України може зайняти десятки років, – Офіс президента

Нагадаймо, раніше Європейський Союз дійшов висновку, що не може законно конфіскувати заморожені російські активи на загальну суму понад 200 млрд євро, і замість цього зосередиться на використанні цих активів для отримання прибутку, який можуть спрямувати на відновлення України.

Більше половини цих активів розміщено у готівці та депозитах, тоді як "значна кількість" інвестована в цінні папери, які перетворяться на готівку в міру їх погашення в найближчі два-три роки. Значна частина цих коштів знаходиться в Бельгії в європейському депозитарії Euroclear, прибуток від їх інвестування склав близько 3 мільярдів євро за перші три квартали цього року. Ці прибутки вже підлягають оподаткуванню, свідчать квартальні результати Euroclear. Його звітність свідчить про те, що Росія не матиме претензій на чисті прибутки, оскільки вони належать депозитарію.

Своєю чергою Бельгія оголосила, що створить спеціальний український фонд обсягом 1,7 млрд євро, до якого зараховуватимуть надходження від податків на доходи із заморожених російських активів, передусім у Euroclear.

Автор: Михайло Орлюк