Військові США знищили понад 80 дронів, запущених по Ізраїлю



Запуск дрона з Ємену, ілюстративне фото

Американські війська 13 і 14 квітня знищили понад 80 ударних безпілотників та не менш як шість балістичних ракет, запущених у бік Ізраїлю з Ірану та Ємену, повідомило Центральне командування Збройних сил США.

Серед знищених цілей — балістична ракета на пусковій установці та сім дронів, уражених на землі до запуску з районів Ємену, контрольованих хуситами.

Центральне командування США заявило, що віддане підтримці захисту Ізраїлю проти небезпечних дій Ірану, і пообіцяло «продовжувати працювати з регіональними партнерами над підвищенням регіональної безпеки».

14 квітня представник Ради національної безпеки США Джон Кірбі у відповідь на запитання про те, чи підтримає Вашингтон можливий удар Ізраїлю по Ірану, заявив, що Сполучені Штати й надалі допомагатимуть Ізраїлю захищатися від загроз, але не прагнуть війни з Іраном та ескалації конфлікту на Близькому Сході.

Армія оборони Ізраїлю повідомила, що 99% усіх ракет і безпілотників, запущених Іраном у ніч на 14 квітня, – загалом понад 300 – були збиті, причому більша частина – поза територією Ізраїлю. В обороні брали участь сили ППО, у тому числі системи «Залізний купол» та «Праща Давида», а також винищувачі армії Ізраїлю та військові кораблі США та Великої Британії. До оборони приєдналися також збройні сили Йорданії, через повітряний простір якої ракети та дрони летіли на Ізраїль. Ізраїль заявив, що незначні збитки були завдані військовій базі в пустелі Негев. Загиблих немає, кілька людей постраждали.

Іран заявив, що вразив усі заплановані військові цілі в Ізраїлі. Підтверджень цих повідомлень немає, і багато коментаторів зазначають, що відбиття масованого удару стало успіхом ППО Ізраїлю та його союзників.

Форум