Іспанська поліція конфіскувала викрадені в Україні стародавні прикраси на 60 мільйонів євро. В СБУ розкрили подробиці спецоперації (оновлено)



золото

Іспанія конфіскувала викрадені з України стародавні золоті вироби вартістю 60 млн євро після того, як злодії намагалися продати їх у Мадриді.

Про це повідомила іспанська поліція, передає Reutеrs.

Йдеться про 11 предметів, загалом ювелірні вироби, включаючи намиста, браслети та сережки, які датуються греко-скіфським періодом між VIII-IV століттями до нашої ери.

Зазначається, що прикраси експонувалися в київському музеї в 2009-2013 роках і були незаконно вивезені з України в 2016 році.

Правоохоронці повідомили, що артефакти мали підроблені документи, щоб виглядало так, ніби вони належать Українській православній церкві.

У межах розслідування, яке розпочалося у 2021 році, заарештували трьох громадян Іспанії та двох громадян України. Їх затримали після того, як один із предметів – золотий пояс із головами баранів – був проданий на приватному аукціоні в Мадриді.

Іспанська поліція конфіскувала викрадені в Україні стародавні прикраси на 60 мільйонів євро. В СБУ розкрили подробиці спецоперації 01

Пізніше у Службі безпеки України уточнили, що у Мадриді затримано п’ятьох учасників банди, які намагались незаконно реалізувати українські артефакти. Серед затриманих – представник УПЦ (МП) з України. Правоохоронці затримали їх "на гарячому" під час перевезення українських артефактів.

На коштовності накладено арешт і отримано висновок експертів, що вони належать до культурної спадщини України.

Також наразі тривають комплексні заходи для встановлення місцезнаходження всіх українських артефактів "Скіфського золота", які були викрадені з території нашої держави.

Спецоперацію проводили за процесуального керівництв Офісу Генерального прокурора, а також у взаємодії з Офісом аташе МВС Іспанії в Україні та відділом міжнародного співробітництва Національної поліції Іспанії.

Автор: Юлiя Недашківська