Пов’язана з Трухановим компанія перемогла у тендері на пів мільярда гривень. Правоохоронці кажуть, що договір уклали з порушеннями

Пов’язана з Трухановим компанія перемогла у тендері на пів мільярда гривень. Правоохоронці кажуть, що договір уклали з порушеннями


Пов’язана з Трухановим компанія перемогла у тендері на півмільярда гривень. Правоохоронці кажуть, що договір уклали з порушеннями

Донецька обласна прокуратура виявила порушення під час проведення закупівлі на ремонт мосту через річку Сіверський Донець в області. Організатор закупівлі, на думку правоохоронців, безпідставно відхилив дешевшу на 19 млн грн пропозицію компанії та уклав договір з ТОВ «Автомагістраль-Південь». Ця компанія пов’язана з очільником Одеси Геннадієм Трухановим, її контролює одеський бізнесмен Олександр Бойко. Правоохоронці хочуть, щоб укладений договір розірвали.

Про це повідомляє наше видання.

У листопаді 2023 року Служба відновлення та розвитку інфраструктури в Донецькій області оголосила тендер на ремонт мосту через річку Сіверський Донець.

Довжина мосту складає 331 метр, його збудували у 2004 році, а востаннє ремонтували у 2018-му. Нова потреба у капітальному ремонті виникла, бо споруду повністю зруйнували внаслідок бойових дій.

Вартість відновлення мосту оцінили в 507 млн грн. За можливість зайнятись ремонтом прийшло змагатись ТОВ «Харківміськбуд» і ТОВ «Автомагістраль-Південь». Хоч компанія «Харківміськбуд» запропонувало нижчу суму за свої послуги, але її пропозицію відхилили, через знайдені недоліки у поданій документації. Зрештою, договір на 499 млн грн уклали з ТОВ «Автомагістраль-Південь».

Через 4 місяці після цього Донецька обласна прокуратура повідомила, що звернулась до суду, щоб скасувати укладений договір через знайдені порушення під час тендеру.

«Встановлено, що під час проведення тендерної процедури замовник неправомірно відхилив пропозицію іншого учасника, який пропонував відремонтувати міст за суму, меншу на 19 млн грн, ніж переможець торгів. Крім того, проведення закупівлі в умовах воєнного стану, що передбачає виконання підрядних робіт на відстані близько 20 км від тимчасово окупованої території, є недоцільним та небезпечним», — кажуть прокурори.

Державна аудиторська служба, яка, зокрема, слідкує, чи якісно використовують державні органи бюджетні кошти, теж перевіряла цей тендер. Аналітики прийшли до висновку, що дешевшу пропозицію ТОВ «Харківміськбуд» безпідставно відхилили.

Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Донецькій області не погодилась з таким висновком і в суді відстоює свою позицію.

Згідно з інформацією з YouControl, ТОВ «Автомагістраль-Південь» з’явилась на ринку у 2006 році. Компанію заснували Олег Наливанний та Валерій Коротков. Зараз бізнес контролює Олександр Бойко (бізнесмен з оточення одеського мера Геннадія Труханова), а управляє компанією Микола Тимофеєв.

«Автомагістраль‑Південь» — фаворит «Укравтодору» впродовж кількох років і найбільший підрядник «Великого будівництва» (програма Зеленського з відновлення, зокрема транспортної інфраструктури). Наприклад, у 2018-2019 роках, за даними видання «Наші гроші», компанія отримала підрядів на 16,3 млрд грн, а в 2020‑му виграла 31% дорожніх тендерів на 30,3 млрд грн.