Купити Patriot Україні дешевше, ніж ремонтувати пошкоджену росією ТЕС, – Боррель



Купити Patriot Україні дешевше, ніж ремонтувати пошкоджену росією ТЕС- вважає Боррель

Дешевше купити американські системи Patriot, аніж відновлювати електростанцію, яку зруйнувала росія. Про це заявив голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель, повідомляє "Le Monde".

Відповідаючи на запитання, чи може Франція зробити більше для України, ніж Німеччина, Боррель заявив, що всі можуть зробити більше, щоб виконати європейські зобов’язання.

"Моя роль полягає не в тому, щоб вказувати пальцем на ту чи іншу країну, а в тому, щоб виробити спільну позицію. Для мене важливою є загальна цифра, але я чудово розумію, що ця сума складається з дуже різних понять", – заявив він.

Боррель наголосив, що проблема не в часі, а в кількості.

"Через рік може бути вже надто пізно. Перш ніж говорити про відновлення України, ми повинні уникнути її руйнування. Дешевше купити системи Patriot, ніж відновлювати електростанцію, на яку націлилися росіяни", – заявив голова дипломатії ЄС.

"Ми занадто довго делегували свою безпеку США, а за останні 30 років після падіння Берлінської стіни ми дозволили тихе роззброєння", – підкреслив Боррель.

Він зазначив, що спільний ринок і торгівля дозволили встановити міцний мир між державами, що входять до ЄС, але цих інструментів вже недостатньо, щоб гарантувати зовнішню безпеку.

"Якщо путіну вдасться знищити незалежність України, він там не зупиниться. Якщо він переможе, — незважаючи на очевидну підтримку України від європейців та від громадськості США, — це надішле небезпечний сигнал щодо нашої здатності відстоювати те, у чому ми переконані", — додав Жозеп Боррель.

Нагадаймо, Президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю PBS повідомив, що Трипільська теплова електростанція була знищена через відсутність ракет для її захисту. Україна захищає свої об’єкти від атак росії, але в цьому випадку відсутність ракет стала фатальною.