У Росії виробник БПЛА збільшив закупівлю санкційних плат, — ЗМІ



У Росії виробник БПЛА збільшив закупівлю санкційних плат, — ЗМІ

У Росії виробник БПЛА збільшив закупівлю санкційних плат, — ЗМІ

У документах, які отримали в руки журналісти, можна помітити приріст закупівель лише за кілька місяців після того, як частку компанії отримала ймовірна дочка Володимира Путіна Катерина Тихонова.

Російський виробник безпілотників "Геоскан" значно збільшив закупівлю електронних плат, які є санкційними товарами.

Про це йдеться у матеріалі російського медіа " Верстка ".

За даними журналістів, "Геоскан" купує електронні плати та напівпровідники на території Білорусі та колосальне збільшення обсягів покупок відбулося після того, як частку в компанії придбав фонд "Національний інтелектуальний розвиток" (НДР), що працює під брендом "Іннопрактика". Його очолює ймовірна дочка російського президента Володимира Путіна Катерина Тихонова.

Митні дані, які є у розпорядженні редакції, показують, що початок співпраці "Геоскану" та білоруської компанії "Мікромаунт" стався ще влітку минулого року. З липня до жовтня виробник безпілотників закупив плат майже на 60 тисяч доларів.

Коли частку в компанії, яка становить 10%, отримав фонд Катерини Тихонової, обсяг поставок становив майже 266 тисяч доларів. Це за 2 неповні місяці — з грудня до середини січня 2024 року.

Журналісти не змогли дізнатися, які плату отримував "Геоскан", адже у митних деклараціях немає найменування. Там лише стоїть класифікатор товару — "контролери, що програмуються з пам’яттю". Їхній експорт до РФ заборонено санкціями. Крім того, із січня Білорусь продавала російській компанії ще й напівпровідникові прилади.

Один із власників компанії "Мікромаунт" Сергій Хвалько також володіє фірмою "СкайГлобал", яка з березня до кінця 2023 року експортувала до РФ електроніки на 9 млн доларів. Серед товарів були мікросхеми американських Analog Devices та Intel. Замовником же виступала компанія "Булат", що належить під санкціями "Ростелекому" та НВЦ "Елвіс". Відповідно журналісти припускають, що все це пов’язано.