У столиці Польщі відбувся перформанс проти торгівлі ЄС із РФ



У столиці Польщі відбувся перформанс проти торгівлі ЄС із РФ

У столиці Польщі відбувся перформанс проти торгівлі ЄС із РФ

У центрі Варшави на Замковій площі в суботу відбувся перформанс проти торгівлі між Євросоюзом та Росією, в якому взяли участь сотні людей.

Учасники акції та небайдужі громадяни хотіли звернути увагу на подвійні стандарти та закликали Європу негайно припинити торгівлю між ЄС та Росією.

Акція відбувалася у вигляді мистецького перформансу, під час якого його учасники, представляючи росіян та західних лідерів, символічно танцювали на трунах українців, продавали і купували один в одного закривавлені російські товари (нафту, зерно, щі, балалайки тощо), і промивали “велику російську культуру, яка поза політикою”. У такий спосіб організатори акції звернули увагу та подвійні стандарти, коли з одного боку країни ЄС підтримують Україну та надають їй зброю й гуманітарну допомогу, а з іншого — далі поповнюють бюджет Росії мільярдами євро, які йдуть на війну з Україною.

 ekikdiqrqidqtant

Акція стала виразним символом протесту проти невиправданого продовження торгівлі країн ЄС з державою-агресором. Організатори акції закликали негайно накласти ембарго на всю російську продукцію в ЄС і припинити бізнес на крові.

Лідерка варшавського Євромайдану Наталка Панченко звернула увагу, що сьогодні, 6 квітня, Росія знову вдарила ракетами по Харкову, в результаті загинули і було поранені багато людей.

“Як ви думаєте, що в цей самий час роблять Європейський Союз та Польща? Не повірите — вони надалі торгують із Росією, поповнюючи її бюджет мільярдами євро, який головним чином тратиться на військові потреби країни-терориста. Саме тому ми сьогодні тут! Наша акція — це гучна заява про те, що злочини проти людства не можна ігнорувати або замовчувати через фінансові інтереси. Торгівля з Росією — це вибір. Вибір фінансування геноциду, терору й вбивств українців. Все це у прямому сенсі — танці на кістках і ми, як громадяни ЄС, з цим не погоджуємося, тому вимагаємо негайного ембарго ЄС на всю російську продукцію",- підкреслила Панченко.

Своєю чергою польський активіст, лідер загальнопольського бойкоту “Леруа Мерлен” та “Ашан” (компаній, що не вийшли з ринку Росії) Домінік Гонсеровський підкреслив, що тільки 10% світових компаній пішли із Росії.

“Наша позиція незмінна і проста: бізнес, що будується на смертях українців, має бути зупинено. Люди не завжди розуміють, що купуючи товари брендів, які не вийшли із російського ринку, вони опосередковано спонсорують геноцид. Бойкотування та привернення до уваги до цієї проблеми — те, що ми можемо зробити, робимо і будемо робити поки триває ця кровопролитна війна, яку розвʼязала Росія”, — наголосив Гонсеровський.

У коментарі агентству Панченко підкреслила, що із проханням про ембарго на російські товари активісти звертаються до ЄС та польського уряду з 2022 року, підписуючи петиції й офіційні звернення, блокуючи кордон. Вона зауважила, що у 13 пакетах санкцій є якісь елементи санкцій проти російських товарів, але попри це Росія й надалі отримує мільярдні прибутки від торгівлі з ЄС. Активістка наголосила, що Росія уже третій рік поспіль продовжує бомбардувати українські міста і села, вбиваючи невинних українців, і з цим не можна миритися.

“Саме тому ми ініціювали чергову петицію із закликом про негайне ембарго на російські продукти на території всього ЄС, і саме тому було проведено цю акцію”,- підкреслила лідерка варшавського Євромайдану.

Вона додала, що це є спробою напередодні місцевих виборів у Польщі вчергове показати польській та європейській владі, що активісти не мовчатимуть і не погоджуватимуться з тим, що відбувається і вимагають негайно припинити торгівлю з Росією.

За останніми даними Євростату, з березня 2022 року до кінця січня 2023 року ЄС імпортував із Росії товарів на загальну суму 171 млрд євро, а понад 200 транснаціональних корпорацій, які й досі не вийшли з ринку Росії отримали $214 мільярдів доходу у 2022 році через свої російські підприємства, сплативши $3.5 мільярда податків до бюджету держави-терориста.