ЗМІ: Трамп хоче розділити країни НАТО на “два сорти” і змусити РФ та Україну розпочати переговори



Майбутній кандидат у президенти США Дональд Трамп нібито хоче розділити країни НАТО на “два сорти” залежно від видатків на оборону, а також розраховує змусити Росію та Україну розпочинати переговори про припинення бойових дій, давлячи аргументом щодо подальшої американської військової допомоги. Про це повідомляє CNN.

За даними джерел телеканалу, з таких розмов багато європейських послів дізналися, що Трамп хоче просувати ідею “дворівневого НАТО”: щоб країни, які витрачають на оборону менше ніж 2% ВВП, не були захищені 5 статтею Північноатлантичного договору.

Щодо планів Трампа “швидко зупинити війну” в Україні, то деякі іноземні дипломати нібито почули, що він хоче посадити Москву та Київ за стіл переговорів та спонукати їх до домовленості для припинення бойових дій.

У разі перемоги на президентських виборах Трамп, ймовірно, спробує вийти на зв’язок з главою Кремля Володимиром Путіним та президентом України Володимиром Зеленським відразу ж після переобрання, або наступного дня після інавгурації, щоб розпочати таку роботу, розповів один із анонімних співрозмовників, знайомий з ідеями експрезидента.

Інструментом тиску може стати американська військова допомога для України.

“Якщо Україна хоче постійного потоку допомоги, їм доведеться сідати за стіл переговорів. І якщо Росія не хоче, щоб ми надали велику нову підтримку Україні, то їй теж доведеться сідати і вести переговори… Це не означає поступок Україні, або що ми дамо Путіну все, що він захоче”, – наголосив співрозмовник.

Невідомо, наскільки цей анонімний співрозмовник наближений до команди Трампа.