"Московська біржа" готується зупинити торги доларом США через санкції



биржа,московская

Найбільша у Росії "Московська біржа" буде змушена зупинити торги доларом США у випадку запровадження американських санкцій, подібних до обмежень, під які вже потрапила "Санкт-Петербурзька біржа".

Про це заявив представник групи "Московської біржі" Ігор Маріч, передає Reuters.

"Долар США не буде торгуватися, якщо будуть американські санкції, але він уже не відіграє такої ролі в структурі біржового валютного ринку (як раніше), – сказав Маріч.

Він зауважив, що у такому випадку російському центробанку доведеться розраховувати курс рубля до долара США за позабіржовими операціями.

На валютну пару долар/рубль припадало 78% обсягу торгів на Московській біржі у першому кварталі 2022 року. У жовтні-листопаді 2023 року її частка у торгах становила лише 32%, пише The Moscow Times із посиланням на біржові дані.

У свою чергу китайський юань став основною іноземною валютою на біржі. Якщо на початку 2022 частка пари юань/рубль становила 1%, то зараз на неї припадає 43% торгів на валютному ринку РФ.

Читайте також: Слідом за нафтою: У Росії знову падає рубль

Як повідомлялося, на початку листопада США запровадили санкції проти "Санкт-Петербурзької біржі", а також семи російських банків – "Абсолют Банку", "Бланк банку", "ХКФ банку", "Почта-банку", "Російського регіонального банку", "Всеросійського банку розвитку регіонів", банку "Русский стандарт".

Після цього "Санкт-Петербурзька біржа" вимушено перейшла на рублі, змінила керівника та спробувала провести розрахунки за операціями з іноземними цінними паперами, укладеними до припинення торгів 2 листопада.

Автор: Михайло Орлюк