Львівська політехніка заявляє про розірвання контракту з Іриною Фаріон



14 листопада у Львові кілька десятків студентів вийшли на протест біля головного корпусу університету «Львівська політехніка», вимагаючи звільнення Ірини Фаріон

Національний університет «Львівська політехніка» заявив, що розриває трудову угоду з професоркою української мови та мовознавицею Іриною Фаріон .

«Відповідно до пункту 3 статті 41 Кодексу законів про працю Національний університет «Львівська політехніка» 16 листопада 2023 року розірвав трудову угоду з професоркою кафедри української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук Іриною Фаріон», – йдеться в повідомленні.

Вказаний пункт передбачає розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця за «вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, несумісного з продовженням даної роботи».

Проректор Політехніки Роман Корж підтвердив Радіо Свобода наявність відповідного наказу.

Повідомлення про звільнення прокоментував також міністр освіти і науки Оксен Лісовий.

«Позиція міністерства незмінна – людям, які не розділяють цінності гідності та не відчувають поваги до воїнів, немає місця в системі освіти. Сподіваюсь, СБУ у межах відкритого кримінального провадження дасть справедливу оцінку висловам та діям вже колишньої викладачки Львівської політехніки», – написав він.

Ірина Фаріон наразі публічно не коментувала звільнення.

14 листопада у Львові кілька десятків студентів вийшли на протест біля головного корпусу університету «Львівська політехніка». Як повідомляв кореспондент Радіо Свобода, вони вимагали звільнення професорки кафедри української мови Ірини Фаріон.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець 7 листопада звернувся до правоохоронців, зокрема СБУ, після поширення в медіа відео, у якому транслюються негативні висловлювання та звинувачення стосовно військових, які спілкуються мовами нацменшин.

Він тоді не уточнював, про яке відео йдеться. Проте з контексту можна було припустити, що йдеться про інтерв’ю з колишньою народною депутаткою, членкинею ВО «Свобода» Ірини Фаріон. Серед іншого, ексдепутатка дорікнула військовим полку «Азов», що декотрі з них розмовляють російською мовою, а тому вона не вважає таких захисників українцями, використавши фразу про «зброд». Представники полку у відповідь назвали Фаріон «пособницею російської пропаганди».

Форум