Як у бібліотеці Тернополя виник скандал через "застави для переселенців"

Як у бібліотеці Тернополя виник скандал через "застави для переселенців"


Тернопіль

Автор фото, Тернопільська обласна бібліотека

У Тернополі розгорається скандал навколо обласної бібліотеки. Переселенка з Харкова поскаржилася у соцмережі, що її сину начебто неохоче видають книжки і вимагають заставу, тому що бояться, що він може написати на них "слава Росії".

Цей допис став вірусним. Але бібліотека "категорично відкидає звинувачення" у дискримінації читачів з інших регіонів, каже про "ознаки маніпуляції", а також вирвані з контексту слова.

"Це справжня психологічно-інформаційна атака на заклад та бібліотечних працівників, які точно не заслуговують цього хейту", — заявила бібліотека, яка додає, що отримує дзвінки, "сповнені образ".

"З нуля": що змінилося в житті переселенців

Без жирних і потворних: у Британії відредагували дитячі казки. Проти навіть прем’єр-міністр

"Подорослішайте вже". Актриса "Гаррі Поттера" викликала скандал критикою дорослих фанатів чарівника

Багатьох українців реакція бібліотеки не переконала.

У ситуації просять розібратися дитячого омбудсмена та обласних депутатів.

Версія мами

Катерина Посохова каже, що її син, учень початкових класів, обожнює читати. "Читає вдома, на прогулянці, у лікаря на прийому". Навіть сфотографувати його без книжки мамі складно.

Жінка каже, що живе у Тернополі вже більше двох років, і весь цей час хлопчик ходив у бібліотеку біля школи. Каже, там він перечитав багато, на нього не скаржилися, але "в черговий візит бібліотекар порадила звернутись до значно більшої — обласної бібліотеки".

"І ось тут ми дізналися, що дитина в Тернополі "не своя", — пише жінка. – За дві обрані книги, старі та в ганебному стані, на абонементі нам виставали рахунок в 600 гривень. Така, типу, застава, бо довіри до вас немає".

"Ми щиро здивувалися, на що почули це все про "можете написати "слава Росії", такі як ви вже багато книг у нас потягли. Але ж які ми? Офіційно зареєстровані в місті, працюємо, навчаємось – дитина в місцевій школі, має відмінні успіхи", — написала Прохорова.

Жінка каже, що син засмутився. "При нас видають дітям книги без проблем, але не йому".

бібліотека

Автор фото, Тернопільська обласна бібліотека

Після години розмови про неприпустимість дискримінації, пише переселенка, заступниця директорки здалася і видала книги без будь-яких умов.

Прочитавши книги, пише Прохорова, вони повернули їх вчасно і цілими до бібліотеки. Але там їм ніби відразу заявили, що "більше вам книг без застави не дамо".

"Чому? Розмовляйте з директоркою — так написали на вашому формулярі. Далі знову тривала розмова з директоркою, її заступницею. Знову чуємо всі догми світу про переселенців, яким не можна довіряти, хоч скільки б вони жили в Тернополі".

Розмова, за словами жінки, закінчилася на тому, що "або платіть, або ідіть, або поліцію викликаємо".

Жінка каже, що вирішила не викликати поліцію, щоб не травмувати хлопчика ще більше.

Що каже бібліотека

Тернопільська обласна бібліотека написала у фейсбуці "офіційне звернення колективу" і відкинула обвинувачення.

"Сказати, що ми шоковані та обурені – це не сказати нічого", — кажуть у закладі та додають, що допис харків’янки "має небагато спільного з дійсністю, містить перекручену інформацію, вирвані з контексту фрази, а також всі ознаки маніпуляції та хейту".

Бібліотека каже, що за цінні книжки справді бере заставу, але вертає її після повернення, керуючись "Інструкцією про порядок застосування в обласній бібліотеці для дітей грошової застави".

"А також грошова застава передбачена для тих осіб, які не мають зареєстрованого постійного місця проживання в Тернопільській міській ТГ", — додає колектив.

На думку бібліотекарів, діти можуть бути в Тернополі транзитом і не повернути книжку.

У законі про бібліотеки і бібліотечну справу йдеться про те, що бібліотека може визначати суму, яка забезпечить повернення книжки "у випадках, передбачених правилами користування бібліотеками".

У коментарі ZAXID.NET директорка бібліотеки Надія Новіцька пояснила позицію закладу детальніше.

"Сім’ю попередили: якщо вони оберуть книги підвищеного попиту, або книги, які в одному екземплярі, треба буде лишити заставу. Суми їм ніякі не називали, звідки вони взяли 600 грн – я не розумію. У нас книги різної вартості. Є такі, які вартують і 1200 грн, і їх хочуть взяти додому діти. Але хлопчик вибрав книжки, за які не потрібна була застава", – розповіла директорка.

Вдруге Посохови прийшли в бібліотеку 16 квітня, каже вона, їм продовжили книгу, яку хлопчик ще не дочитав, й оформили нову – без грошової застави.

"Але бібліотекар наголосив, що якщо виберуть книгу, яка в одному екземплярі, то доведеться заплатити заставу. Їм наводили минулорічний випадок для пояснення, чому бібліотека змушена брати гроші. Тоді учень 4-ої школи, дійсно переселенець, взяв книгу і обписав її фразами "Смерть українцям. Слава Росії". Тому ми вимагаємо заставу, а ця сім’я сприйняла все особисто", – додала Надія Новіцька.

Реакція

Бібліотека наполягає на тому, що не дискримінує читачів з інших регіонів України, а ще проводить ініціативи та акції "на підтримку ЗСУ".

Натомість тепер заклад "отримує дзвінки з образами", а в соцмережах про нього пишуть "бруд" люди, які ніколи не приходили в цю бібліотеку.

Деякі люди в соцмережах підтримують бібліотеку, з нею у них пов’язані теплі спогади чи вдалий досвід співпраці.

Але є і негативні реакції від відвідувачів: "Дружина бачила, як місцевим видають книги без цієї ганебної застави. Це правило у вашій бібліотеці розповсюджується тільки на ВПО. Значна кількість книг, які ми брали, далеко не в ідеальному стані, й застава перевищує навіть вартість придбання нових книг".

Чому дорослим варто читати дитячі книги

Інша користувачка, переселенка із Запоріжжя, каже, що більше двох років ходить в Тернопільську обласну бібліотеку, і хоча директорку не зустрічала, "абсолютно всі ставляться до дітей по-дружньому завжди".

"Застава за книги для переселенців є, але це не 600 гривень, а близько 100. Можливо, це не ок, але і не надто обтяжливо", — написала жінка.

Випадки дискримінації переселенців в Україні траплялися раніше, і ще до 2022 року. Але після повномасштабного вторгнення мільйони людей вимушені були стати переселенцями. Опитування фіксують, що до них ставляться добре.

Зокрема, в опитуванні, оприлюдненому в листопаді соцгрупою "Рейтинг", 67% ставляться до переселенців позитивно, 28% — нейтрально, 3% — радше негативно і 1% — дуже негативно. Ще 2% було складно відповісти на це питання.