Із «Вікіпедії» намагаються видалити інформацію про санкції проти дочок Путіна і російських бізнесменів – розслідування



Автори розслідування вивчили виправлення майже ста біографічних статей у російсько- й англомовній «Вікіпедії»

Статті у найбільшій інтернет-енциклопедії «Вікіпедія» про представників російської еліти, зокрема про великих бізнесменів, виправляють, у результаті чого з «Вікіпедії» намагаються видалити відомості про те, що вони перебувають під санкціями або можуть бути пов’язані з Кремлем, йдеться у розслідуванні російського видання «Важные истории» і проєкту Wikiganda.

Автори розслідування вивчили виправлення майже ста біографічних статей у російсько- й англомовній «Вікіпедії», присвячених російським мільярдерам, топменеджерам, артистам і громадським діячам, і знайшли в них кілька закономірностей. Зокрема, анонімні користувачі правлять інформацію про включення мільярдерів у списки санкцій або їхнє майно на Заході.

Деякі внесені анонімами зміни згодом відкидаються іншими редакторами (найвідоміший приклад – спроба відредагувати дані про зв’язок з Росією співзасновника «Яндекса» Аркадія Воложа). Видаляють також інформацію про можливі зв’язки з Кремлем, зокрема, правки вносилися до статей про співзасновників «Альфа-Груп» Михайла Фрідмана і Петра Авена.

Правлять також інформацію про походження і діяльність у Росії, намагаючись всіляко мінімізувати інформацію про неї. Так, анонімні редактори намагалися поправити біографію оперної співачки Анни Нетребко, вилучивши частину статті про те, що у 2014 році вона передала гроші на відновлення «Донбас Опери» і фотографувалася з прапором так званої «Новоросії». У біографії Олександра Мамута, колишнього власника холдингу Rambler, хотіли зазначити, що він давно не пов’язаний з Росією, а є ізраїльським підприємцем, який мешкає в Лондоні.

Із «Вікіпедії» намагалися видалити також дані про санкції проти дочок Путіна Марії Воронцової і Катерини Тихонової. З публікації про Тихонову також намагалися прибрати відомості з розслідування «Важных историй» і Der Spiegel про її дитину з артистом балету Ігорем Зеленським. Намагалися також стерти дані про сина Дмитра Пєскова Миколу Чоулза, зазначає проєкт Радіо Свобода «Сибір.Реалії».

Із російськомовної статті про депутата Держдуми РФ і соратника Рамзана Кадирова, Адама Делімханова, кілька разів невдало хотіли видалити фрагмент про те, що той «регулярно записував постановочні відео з військовими, на яких вони нібито беруть участь у бойових діях», за що чеченські підрозділи в Україні назвали «Тікток-військами».

Як зазначає співрозмовник «Важных историй», який має відношення до «Вікіпедії», «деякі великі підприємці й політики, можливо, і не хотіли статей про себе, але, коли її хтось створив, доводиться включатися в боротьбу за смисли, бо напишуть всякого, а потім все це відображається в першому рядку пошукової видачі». Видання нагадує, що, як з’ясувалося, статті з «Вікіпедії» раніше використовували навіть чиновники ЄС для обґрунтування санкцій проти низки російських бізнесменів.

За виправлення статті про людину готові заплатити до 5000 доларів, розповів один із редакторів енциклопедії, з яким поговорили журналісти. Правки, як правило, здійснюють анонімні редактори.

Раніше повідомлялося, що російські мільярдери зі списку Forbes, у тому числі ті, які продовжують володіти компаніями в Росії, масово переписують біографії на своїх особистих сайтах, «Вікіпедії» та інших ресурсах. Зі статей про них ретельно забирають всі згадки про зв’язки бізнесменів із Росією і вписується, що ті народилися в Україні чи інших країнах колишнього СРСР і мають громадянства інших країн.

Форум