Данія виділить $43 мільйона на розвиток бізнесу данських компаній в Україні

Данія виділить $43 мільйона на розвиток бізнесу данських компаній в Україні


данія

Уряд Данії виділяє додаткові кошти для дансько-українського фонду, який сприяє залученню інвестицій з боку данських компаній в Україну.

Про це заявив міністр бізнесу Данії Мортен Бедскоу під час другого інвестиційного форуму з відбудови України.

Зокрема, йдеться про щонайменше 300 млн крон або приблизно $43 млн для данських компаній, які інвестують та реалізують бізнес-проєкти в Україні.

Данські урядовці відзначили, що й далі допомагатимуть Україні, бо від цього залежить доля всього світу. Тож було вирішено розширити можливості дансько-українського фонду, щоб данські компанії активніше інвестували в Україну і були захищені від потенційних ризиків.

Про дансько-український фонд

Уряд Данії заснував дансько-український фонд у березні 2023 року. Він координує зусилля Данії, спрямовані на довгострокову підтримку України у військовій, гуманітарній та економічній сферах.

Створено державну схему позик та гарантій під управлінням Данського експортно-інвестиційного фонду з першим виділеним траншем на суму $144 млн, що націлена на реконструкцію критичної інфраструктури України. Співпраця зосереджена на напрямах, де Данія має переваги, таких як зелена трансформація економіки, централізоване тепло- та водопостачання, суднобудування, розвиток портової інфраструктури, транспорт та логістика, інфраструктура, ефективне урядування та підтримка малого і середнього бізнесу.

Передбачалося, що Данський експортно-інвестиційний фонд фінансуватиме проєкти із залученням до 50% українського компонента. При цьому головною умовою фінансування є те, що економічний інтерес данської сторони має перевищувати 30% вартості контракту.