Макрон сподівається на «олімпійське перемирʼя» в Україні



Президент Франції Емманюель Макрон

Президент Франції Емманюель Макрон в інтервʼю французькому каналу BFM, присвяченому 100 дням до відкриття Олімпійських ігор у Парижі, сказав, що, як і раніше, сподівається на встановлення так званого олімпійського перемирʼя в дні проведення змагань, з 26 липня до 11 серпня.

За словами Макрона, під час Ігор має бути оголошене перемирʼя у війні в Україні, а також в інших масштабних конфліктах, зокрема у Секторі Гази та Судані. За словами Макрона, він прагне «залучити багатьох партнерів» для досягнення цієї мети, серед них він згадав голову КНР Сі Цзіньпіна.

Макрон також пообіцяв гарантувати безпеку Ігор перед терористичною загрозою. «Якщо є місце, де ваш син буде в безпеці, то воно буде на Олімпіаді», – сказав французький лідер, відповідаючи на одне із запитань. Після теракту в концертній залі «Крокус Сіті Хол» поблизу російської столиці Макрон зазначав, що угруповання «Вілаят Хорасан» (афганська філія угруповання «Ісламська держава») готувало теракти також у Франції.

Макрон підтримав рішення Міжнародного олімпійського комітету щодо російських та білоруських атлетів. У звʼязку з агресією Росії проти України вони можуть брати участь у Іграх лише як нейтральні спортсмени. Макрон назвав рішення МОК «пропорційним і справедливим», закликавши при цьому з повагою ставитися до спортсменів з Росії та Білорусі, які все ж таки приїдуть на Ігри. «Росію не запрошено, її лідера не може бути запрошено, але спортсмени без гімну, без прапорів братимуть участь у змаганнях», – зазначив президент Франції.

Частина російських чиновників та громадських діячів виступали з критикою спортсменів, які погодилися брати участь в Олімпіаді в нейтральному статусі, але формально російська влада не заявляла про бойкот Ігор.

Форум