Лубінець: РФ офіційно досі не надала жодного прізвища загиблих на Іл-76



Читать на русском

Лубінець: РФ офіційно досі не надала жодного прізвища загиблих на Іл-76

Лубінець : РФ офіційно досі не надала жодного прізвища загиблих на Іл-76

Так званий список українських військовополонених, які нібито перебували на борту збитого російського літака Іл-76, розповсюдили пропагандистські кремлівські канали. Водночас офіційно Росією досі не було надано жодного прізвища з того "списку". А неофіційні матеріали, які навмисно розповсюджують "рупори кремля", є елементами спецоперації проти України.

Про це заявив уповноважений Верховної Ради із прав людини Дмитро Лубінець в ефір "Радіо Свобода". Він відповів на питання про списки, які неофіційними каналами поширила російська сторона.

"Жодних офіційних списків у нас немає. Ми не можемо припускати чи не припускати, що ці списки – офіційна позиція РФ, бо жоден офіційний орган країни-терористки не оприлюднив жодної інформації, не надав жодного прізвища" — зазначив він.

На думку Лубінця, ці "списки" спеціально були вкинуті в інформаційний простір через канали російських пропагандистів і є елементом спецоперації проти України. Проаналізувавши ці матеріали, які розповсюджує Росія, українські експерти зробили висновок, що в них є дуже багато неспівпадінь і неточностей.

Уповноважений з прав людини наголосив, що він не буде говорити про те, чи люди, зазначені у цих "списках", насправді знаходяться у ворожому полоні, оскільки ці матеріали є неофіційними.

"Як людина, яка займає офіційну посаду в Україні – уповноваженого ВР із прав людини, я не можу офіційно щось стверджувати до тих пір, поки я офіційно не отримаю якісь списки. Тому станом на зараз я кажу тільки те, що неспівпадіння – так, ми їх фіксуємо", – сказав омбудсмен.

На переконання Лубінця, Росія спеціально розповсюджує ці матеріали. Омбудсмен вважає, що міжнародні партнери та експерти мають бути долучені до прозорого розслідування цієї авіатрощі.