У НАТО відреагували на заяви Румунії про падіння уламків безпілотника на її території



У НАТО заявили, що продовжують стежити за ситуацією і підтримують тісний контакт із Румунією

Союзники по НАТО висловили «рішучу солідарність» із Румунією після заяви про падіння уламків російського безпілотника на її території. Про це заявив речник Альянсу Ділан Вайт 6 вересня, його цитує The Guardian.

«Румунська влада підтвердила, що уламки, імовірно, від безпілотника, виявили на території Румунії, неподалік кордону з Україною. Влада Румунії розслідує інцидент. Румунія поінформувала союзників по НАТО про цей інцидент на сьогоднішньому засіданні Північноатлантичної ради, і союзники висловили рішучу солідарність із Румунією», – сказав він.

Вайт додав, що із 2022 року у відповідь на агресивну війну Росії проти України НАТО значно збільшив свою присутність у Чорноморському регіоні.

«Ми й далі уважно стежимо за ситуацією та підтримуємо тісний контакт із нашим союзником Румунією», – заявив речник.

У ніч на 4 вересня росіяни атакували Україну ударними БПЛА Shahed-136/131 із південного й південно-східного напрямків, повідомляли Повітряні сили ЗСУ. Загалом зафіксовано запуски 32 дронів, які атакували Одеську та Дніпропетровську області. Сили оборони України знищили 23 ударні БПЛА.

Уранці 4 вересня речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко з посиланням на дані Державної прикордонної служби України заявив, що під час атаки Росії в районі ізмаїльського порту Одеської області дрони Shahed упали і здетонували на території Румунії. У ДПСУ додали, що на території Румунії здетонувало два російські дрони.

Румунське міністерство оборони заявило, що відстежувало ситуацію й атаки безпілотників «не становили прямої воєнної загрози національній території або територіальним водам Румунії».

5 вересня президент Румунії Клаус Йоганніс заперечив заяви України про падіння й детонацію російських дронів у Румунії. Він наголошував, що у країні «перевірили абсолютно все».

OSINT-аналітики GeoConfirmed установили місце падіння й детонації ударного дрона Shahed на території Румунії. За їхніми даними, безпілотник вибухнув на румунському березі Дунаю (координати: 45.328864, 28.803601).