Після вторгнення електродвигуни для заводу «Транссигнал» подорожчали в півтора раза



«Київський електротехнічний завод «Транссигнал» «Укрзалізниці» 7 лютого за результатами тендеру замовив фірмі «Науково-виробниче об’єднання «Авіаагрегат» електродвигунів на 17 млн₴ Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Об этом сообщает Минправда


Цьогоріч на умовах EXW на склад продавця у Дніпрі поставлять 980 електродвигунів виробництва «Дніпропетровського агрегатного заводу» для стрілочних електроприводів із річною гарантією. Договір передбачає аванс 50% і оплату решти 50% протягом п’яти банківських днів після поставки. Електродвигуни змінного струму ДАТ-0,3 коштують по 22 016 грн, а електродвигуни постійного струму ДП-0,18 і ДП-0,25 – по 16 676 грн.


До повномасштабного вторгнення Росії, в лютому 2022 року «Транссигнал» замовляв цій фірмі такі двигуни відповідно по 13 986 грн, що на 57% дешевше, і 10 202 грн, що на 64% дешевше. Умови поставки й оплати були такі самі. Тобто за рік ціни зросли в півтора раза.


Півтора року тому, восени 2021 року ця фірма продавала «Транссигналу» двигуни ДАТ-0,3 на 75% дешевше – по 12 600 грн, а двигуни ДП-0,25 на 80% дешевше – по 9 275₴


Фірма традиційно отримала підряд без конкуренції, бо на спрощену закупівлю більше ніхто не прийшов. Цього разу тендерна документація дозволяла пропонувати еквівалент, а раніше такого не було. Так, у 2021 році «Транссигнал» прямо відповідав, що не розглядає аналоги. Нині формальна економія відносно очікуваної вартості виявилась нульовою.


Зараз дніпровське «НВО «Авіаагрегат» зі статутним капіталом 1 млн грн належить директору Андрію Яцубі та Євгену Чумаслову. За даними системи «YouControl», до травня 2022 року компанією володіли Євген Чумаслов та Ігор Курєєв. А ще раніше, в 2000-их роках її засновниками були Андрій Яцуба та Роман Євгенович Морозенко.


Андрій Яцуба



Андрій Яцуба свого часу був депутатом Дніпровської міськради від Партії регіонів.


Євген Морозенко



Найбільший пакет у 38% акцій «Дніпропетровського агрегатного заводу» належить екснардепу від Партії регіонів Євгенію Морозенку, батькові згаданого вище Романа Морозенка. У 2015 році Морозенко-старший безуспішно висувався у Дніпровську міськраду від партії «Опозиційний блок», а в 2020 році – в Дніпровську міськраду і Дніпропетровську облраду від партії «Блок Вілкула «Українська перспектива».


Володимир Яцуба ліворуч від Андрія Клюєва



Ще по 19% акцій заводу мають згаданий Андрій Володимирович Яцуба та його батько Володимир Яцуба. Другий у 2011-2014 роках був мером Севастополя до окупації Росією, у 2007 році – в. о. міністра регіонального розвитку та будівництва в урядах Азарова та Януковича, а до того – депутатом Дніпропетровської облради від Партії регіонів тощо.

Источник: Устав ГРУПП