Повістки розсилатимуть поштою. Як це працюватиме для мобілізації

Повістки розсилатимуть поштою. Як це працюватиме для мобілізації


Повістка

Автор фото, Getty Images

З 18 липня повістки чоловікам почнуть розсилати звичайною поштою — після того, як спливе встановлений законом строк у 60 днів на уточнення військово-облікових даних.

Про це йдеться у постанові Кабміну №560 від 16 травня 2024 року.

Згідно з документом, повістку вважатимуть підтвердженою, якщо є відмова на її отримання або відсутність людини за адресою.

Йдеться про так зване "заочне" оповіщення військовозобов’язаних українців.

Згідно зі змінами, підпис під повісткою не вимагатиметься, при цьому чоловік буде вважатися повідомленим.

Читайте також:

Підписуйтеся на нас у соцмережах

.

Автор фото, УНІАН

18 травня набув чинності новий закон про мобілізацію в Україні.

Про деталі закону читайте тут

З цієї дати всі чоловіки віком 18-60 років зобов’язані протягом 60 днів оновити свої дані для військового обліку. Насамперед йдеться про те, що вони мають уточнити актуальну адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти.

Зробити це можна як особисто – прибувши до ТЦК чи ЦНАП (центру надання адмінпослуг) чи дистанційно – через електронний кабінет.

Надалі всі військовозобов’язані будуть змушені оновлювати свої дані протягом 60 днів після кожного указу президента про мобілізацію.

Якщо ж вони цього не зроблять, то повістки надсилатимуть на адресу зареєстрованого місця проживання.

У новій постанові вказано, що повістку надішлють поштою на наступний день після того, як її підпише відповідний керівник.

При цьому день явки за викликом визначається не раніше 14-го дня від дня надсилання повістки поштовим рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Військові

Автор фото, GETTY IMAGES

Нові правила також передбачають кілька варіантів підтвердження про вручення повістки:

Крім того, в документі прописана процедура відмови від отримання повістки.

"У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки, ... складається акт відмови, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення".

Акт відмови подається керівнику районного (міського) ТЦК для притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності.

Також вказано, що у разі відмови від отримання повістки поліцейський, який входить складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доправляє чоловіка до районного (міського) ТЦК на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Резерв+

Автор фото, МІНОБОРОНИ

18 травня, з набранням чинності нового закону про мобілізацію, став доступний давно анонсований мобільний додаток "Резерв+", у якому можна оновити облікові дані та отримати доступ до електронного кабінету військовозобов’язаного.

Також громадянин може побачити, яка військово-облікова інформація про нього міститься в державному реєстрі військовозобов’язаних "Оберіг".

Ще до запуску мобільного додатку міноборони прогнозувало, що він стане популярним серед військовозобов’язаних і ним скористаються 70-80% чоловіків.

Авторизуватися в додатку можливо лише за допомогою банкінгу.

Вранці 18 травня через одночасний наплив великої кількості користувачів додаток почав зависати і некоректно працювати.

Втім багато публічних людей України все ж повідомили, що змогли оновити свої дані через мобільний застосунок.

За даними міноборони, станом на 20 травня через додаток вже оновили свої дані близько 415 тисяч чоловіків.

Нова роль ЦНАПів

З 18 травня оновити свої дані військовозобов’язані можуть також у Центрах надання адміністративних послуг (ЦНАП).

Така можливість надається вперше, відповідно до нового закону "Про мобілізацію".

Однак, як виглядає, процес під’єднання до загальної системи даних військовозобов’язаних відбувається нерівномірно.

17 травня директорка департаменту центру надання адмінпослуг Києва Наталя Шамрай повідомила, що вже з 9 ранку 18 травня "всі ЦНАПи Києва готові приймати людей для того, щоб вони могли оновити свої дані".

За її словами, у столиці підключені майже 300 адміністраторів для такої роботи.

"Якщо система з якихось причин не буде "пропускати", то тоді будемо з’ясовувати, що робити далі", — сказала вона в ефірі телеканалу "Київ-24".

У Бучі співрозмовник ВВС Україна у ЦНАП повідомив: "Доступ станом на зараз не дали, навряд чи з понеділка це запрацює" і порадив приходити не раніше ніж у середу наступного тижня.

Подібну ситуацію описують місцеві журналісти в Одеській, Харківській областях.

Натомість у Чернігівському ЦНАПі кореспонденту ВВС Україна сказали, що приймати військовозобов’язаних готові вже найближчої суботи, хоча доступ до баз даних ще не отримали.