Чому ППО не може відрізнити повітряні кулі РФ від БПЛА: Жданов розкрив хитрість ворога



Читать на русском

Чому ППО не може відрізнити повітряні кулі РФ від БПЛА: Жданов розкрив хитрість ворога
Чому ППО не може відрізнити повітряні кулі РФ від БПЛА: Жданов розкрив хитрість ворога

Повітряні кулі, які Росія почала застосовувати в Україні 15 лютого, націлені на виявлення систем ППО. Водночас деякі їхні типи не обладнані спеціальною електронікою і тільки перевантажують протиповітряну оборону.

Об этом сообщает Русский репортер

Як розповів військовий експерт Олег Жданов, "як правило, дрони-розвідники прив’язуються до місцевості, мають систему GPRS-навігації, передають готові координати для того, щоб ворог міг завдати готового удару по координатах".

На питання, чому ППО не може відрізнити ці повітряні кулі від дронів-розвідників, Жданов відповів: "Для цього потрібен навик розрахунку, щоб вони навчилися розпізнавати їх як помилкові цілі. Я думаю, що з часом ця навичка прийде. Раз вони з’явилися в повітрі, значить, вони будуть з’являтися дуже часто".

"Наприклад, якщо на висоті 500 м летить цей зонд, швидкість вітру 40-50 км / год, то він же буде летіти з такою ж швидкістю. Чим не розвідувальний дрон? Тут саме навик, яку точку дає цей кутовий відбивач, який несе на собі цей зонд. Ось в цьому буде основна проблема розпізнавання цих куль як помилкових цілей для системи ППО", — сказав експерт.

У будь-якому випадку, щоб розпізнати ціль, потрібно переключити радіолокаційну станцію на активний режим, додав він.

"Ці дані передаються літаку-розвіднику, який піднімається за 200-300 км., і він відразу це засікає. За потужністю променя вони (окупанти) можуть визначати тип радіолокаційної станції", — пояснив Жданов.

Росія почала застосовувати повітряні кулі — що відомо

15 лютого ЗСУ вперше зафіксували в небі над Києвом повітряні кулі РФ, у зв’язку з чим в області була оголошена тривога. Повідомлялося, що кулі збирали дані про розміщення систем ППО, або просто виснажували ресурс зенітних військ.

Наступного дня, 16 лютого, Росія здійснила масований пуск ракет по Україні, вчергове пошкодивши об’єкти критичної інфраструктури.

Експерти погоджуються, що Росія тепер буде частіше вдаватися до "помилкових повітряних цілей". Таким чином, країна-агресор адаптує свої атаки.

Источник: Скелеты в шкафу