На Буковині шахраї підробляли й збували документи на сільгосптехніку



Поліцейські викрили трьох учасників злочинного угруповання, які виготовляли та продавали аграріям під виглядом оригіналу документи на сільгосптехніку . Обвинувальний акт стосовно фігурантів направлено до суду. Санкція статті передбачає до 12-ти років позбавлення волі.

У квітні поточного року кіберполіцейські Чернівецької області спільно зі слідчими слідчого відділення поліції у м. Заставна ЧРУП разом із слідчими управління ГУНП у Чернівецькій області та працівниками Управління СБУ під процесуальним керівництвом Чернівецької обласної і Чернівецької окружної прокуратур викрили трьох зловмисників, які підробляли оригінальні документи на сільгосптехніку та продавали їх як оригінали.

Встановлено, що злочинну схему налагодив 28-річний житель Чернівецького району. До протиправної діяльності чоловік залучив двох спільників: 33-річного брата та 34-річного знайомого жителя Прикарпаття.

Інформацію про продаж нібито оригінальних офіційних документів до сільськогосподарської техніки старого зразка зловмисники поширювали через брехливі профілі у соціальній мережі та на популярному торговельному інтернет-майданчику. Насправді ж шахраї продавали аграріям підроблені офіційні документи.

Вартість комплекту документів коливалась в межах від трьох до семи тисяч гривень. Замовлення надсилались поштою на умовах післяплати по всій території України.

Одного з учасників групи правоохоронці затримали в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України в Чернівецькій області під час спроби відправити чергову партію документів. Під час затримання в нього вилучили державні номерні знаки, фальшиві свідоцтва про реєстрацію машин, металеві таблички на причепи, документи на транспортний засіб, готівкові кошти та мобільний телефон.

Тоді поліцейські провели обшуки у приміщеннях фігурантів та вилучили підроблені документи, чисті бланки свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів, номерні знаки, печатки з необхідними для здійснення злочинної діяльності відтисками, а також мобільні телефони, банківські картки, чорнові записи.

У результаті аналізу інформації, яка містилася у вилучених нотатках і комп’ютерній техніці, кіберполіцейські встановили 13 осіб, які скористалися «послугами» зловмисників.

Правоохоронці провели 16 обшуків на території Тернопільської, Волинської, Вінницької, Івано-Франківської та Львівської областей. Вилучено підроблені номерні знаки, металеві бирки та документи на сільгосптехніку, а також транспортні засоби, на які у подальшому судом накладено арешт.

Слідчі встановили, що з березня по жовтень 2023 року фігуранти підробили 28 комплектів документів і шахрайським шляхом заволоділи коштами 13 громадян. Крім того, чоловіки здійснили 9 замахів на незаконне заволодіння коштами добросовісних покупців.

Наразі правоохоронці завершили розслідування. Щодо організатора та двох його спільників до суду направлено обвинувальний за ч. 5 ст. 190 (шахрайство), ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 15, ч. 3 ст. 358 (Закінчений замах на підроблення, збут, використання документів, печаток, штампів та бланків) Кримінального Кодексу України. Їм загрожує до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Кіберполіція закликає громадян не купувати номерні знаки, посвідчення водія й інші офіційні державні документи у сторонніх осіб в інтернеті!

Департамент кіберполіції Національної поліції України