У Києві почали демонтаж монументу на честь Переяславської ради біля колишньої «Арки дружби народів»



Композиція на честь Переяславської ради під аркою «Свободи українського народу»

У Києві комунальні служби розпочинають демонтаж композиції на честь Переяславської ради під аркою «Свободи українського народу » (перейменована «Арка дружби народів»), повідомила 30 квітня міська державна адміністрація.

Монумент зображує Переяславську раду 1654 року, коли було підписано угоду між Московською та Українською козацькою державою.

«Демонтаж може зайняти кілька днів, оскільки конструкція доволі масивна. Вона складається з приблизно 20 елементів, що важать близько 6 000 – 7 000 кілограмів», – зазначено у повідомленні.

У КМДА зауважили, що планують зберегти цілісність конструкції при демонтажі. Надалі монумент зберігатиметься в Державному музеї авіації України.

Раніше столична влада повідомила, що у Києві не будуть демонтувати арку «Свободи українського народу». Тоді у КМДА зауважили, що простір біля неї отримає нову концепцію.

26 квітня 2022 року в Києві демонтували радянську скульптуру, яка символізувала «возз’єднання України та Росії», а саму «Арку дружби народів» перейменували в арку «Свободи українського народу».

Скульптурна композиція «Арка дружби народів» з’явилася в Києві у 1982 році. Її відкриття хотіли приурочити до 60-річного ювілею утворення СРСР, який мали святкувати у грудні, але зробили це раніше – у жовтні, напередодні 65-ї річниці жовтневого перевороту 1917 року.

Форум