ЄС розробив план щодо використання доходів від заморожених активів РФ – Боррель



Євросоюз розробив план, який дозволить вилучити «надзвичайні доходи» від «заморожених» активів Росії та витратити їх на потреби України, каже Жозеп Боррель

Євросоюз розробив план, який дозволить вилучити «надзвичайні доходи» від заморожених активів Росії та витратити їх на потреби України, йдеться в повідомленні глави дипломатії ЄС Жозепа Борреля.

За його словами, в Євросоюзі після початку війни в Україні було «заморожено» активи Центрального банку Росії, «тепер цими активами керують центральні депозитарії цінних паперів, і вони приносять надзвичайні прибутки, оскільки відсоткова ставка значно зросла».

За словами Борреля, «в ЄС змогли знайти правове підґрунтя для вилучення цих доходів і передачу їх на потреби України».

«Ми вирішили поетапно домагатися мети використовувати ці доходи для підтримки України. Як перші кроки, ухвалені Радою в лютому, ми запровадили правила для центральних депозитаріїв цінних паперів, які генерують ці доходи, щоб тримати їх осторонь, ідентифікувати їх, тримати їх осторонь і обліковувати їх окремо», – пояснив представник ЄС.

Боррель уточнив, що «тепер ці доходи перебувають на окремих накопичувальних рахунках». У Євросоюзі очікують, що цей механізм зможе забезпечити близько 3 мільярдів євро на рік.

«І крім того, ми підвищуємо правову визначеність, ясно даючи зрозуміти, що ці доходи не належать Росії, оскільки вони не є суверенними активами, але прояснюємо різницю між капіталом і доходами. Я говорю про доходи», – заявив він.

Боррель каже, що «Україна терміново потребує зброї та боєприпасів, щоб захистити себе і свій народ від російських ракет, безпілотників, бомб і постійних атак». При цьому він визнав, що «спочатку в ЄС планували використовувати ці доходи для підтримки відновлення і реконструкції України».

Європейська комісія 20 березня представила проєкт рішення щодо використання прибутків від заморожених російських активів, які мають забезпечити від 2,5 до 3 мільярдів євро на рік на озброєння України. У пропозиції йдеться про те, що 90% доходів від російських активів, заморожених у Європі, слід використати на закупівлю зброї для України через Європейський фонд миру. Решту 10% передати до бюджету ЄС і використати їх для підвищення потужності української оборонної промисловості.

Цю ідею обговорювали лідери ЄС, чиє одностайне схвалення потрібне для її реалізації. Однак попри її широку підтримку поміж держав-членів Євросоюзу, проти виступають Австрія та Угорщина.

Близько 260 мільярдів євро активів російського центрального банку, переважно у вигляді цінних паперів і готівки, були заблоковані країнами «Групи семи», ЄС і Австралією, більш як дві третини з них заблоковані в ЄС на території Бельгії.

Форум