Мінінфраструктури: На кордоні відбудеться зустріч з польськими перевізниками для розблокування пунктів пропуску



кордон

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України 13 листопада проведе зустріч на кордоні з представниками польської влади та перевізниками для розблокування пунктів пропуску .

Про це повідомляє пресслужба міністерства.

Зазначається, що до зустрічі запрошені Міністерство інфраструктури Польщі, представники воєводств, Директорату Єврокомісії з питань мобільності, Посольства України в Польщі та перевізники.

Як уточнили у відомстві, за результатами перемовин українською стороною вже було вирішено два порушені польськими колегами питання. Йдеться про функціонування смуг для порожнього транспорту безпосередньо в пункті пропуску "Ягодин – Дорогуськ" та оновлення функціоналу системи єЧерга – можливість замінювати водія для пустих вантажівок.

"Окрім цього, польським колегам вкотре було запропоновано запустити порожній транспорт через пункт пропуску "Угринів – Долгобичув", де наявна відповідна смуга. Такий варіант дозволив би порожнім вантажівкам зменшити час очікування на перетин кордону. Чекаємо відповідного рішення", – наголосили у міністерстві.

За минулу добу найбільший вантажний пункт пропуску "Ягодин – Дорогуськ" на виїзд з України змогло перетнути лише 27 транспортних засобів. Меморандум встановлює цю кількість на рівні 680 вантажівок. Пункт пропуску "Рава-Руська – Гребенне" перетнуло на виїзд 40 транспортних засобів, меморандум фіксує 300 на добу, "Краківець – Корчова" – виїхали 227 вантажівок.

Як повідомлялося, 6 листопада польські перевізники почали страйк і блокують рух вантажівок через українсько-польський кордон. Зокрема, заблоковано рух вантажного транспорту у напрямку трьох найбільших пунктів пропуску "Корчова-Краківець", "Гребенне-Рава Руська", "Дорогуськ-Ягодин".

Організатори протесту планують пропускати лиш по одному вантажному автомобілю на годину. Водночас протестувальники обіцяють пропускати вантажні автомобілі з вантажами безпекового, гуманітарного характеру, ті, які перевозять тварин, продукти, що швидко псуються, тощо. Організатори протесту також не будуть перешкоджати руху автобусів та легкового транспорту.

Протестувальтники вимагають заборонити реєстрацію в Польщі транспортних компаній з іноземним капіталом, через що польських підприємців витісняють з ринку. Також вони вимагають відновлення дозволів на в’їзд до Євросоюзу для українських перевізників та покращення обслуговування на кордоні. Акція польських перевізників планується терміном на два місяці.

Водночас українська сторона досі не отримала офіційних вимог від протестувальників, а голова Держагентства відновлення та розвитку Мустафа Найєм наголосив, що деякі вимоги польських протестувальників Україна навіть не обговорюватиме.

Автор: Юлiя Недашківська